Nyheter

Halva bolaget försvann

Byggcompaniet känner av de tuffa tiderna. Företaget har halverat sin personalstyrka under hösten. <br></br> – Den här vintern rider vi nog ut, men nästa vinter blir spännande, säger Göran Malmstedt, vd och delägare i företaget.

Byggcompaniet har sitt säte i Charlottenberg, nordväst om Arvika, där Volvo Construction Equipment är en av de största arbetsgivarna. Just Volvos problem har Byggcompaniet inte känt av särskilt mycket, eftersom de inte har stor verksamhet i Arvika.

– Men det man märker lokalt här är att när industrin går ner är de väldigt försiktiga med investeringar, säger Göran Malmstedt.

Byggcompaniet utför bygg- och plåtarbeten, och har byggt både bostäder och industrilokaler. Hittills har företaget bara drabbats av ett stoppat byggprojekt på grund av lågkonjunkturen.

Men personalstyrkan har halverats under vintern. I höstas jobbade 35 personer på Byggcompaniet, i dagsläget är de bara 17.

– Det var flera stora projekt som tog slut. Det var både tillsvidareanställda, provanställda och projektanställda som fick gå hem, berättar Göran Malmstedt.

Men Göran Malmstedt menar att det var mer onormalt att Byggcompaniet hade 35 anställda än att de är 17 i dag.

– Vi var kanske 10 personer mer än vad vi brukar vara då. Klarar vi att hålla 15 kollektivanställda under vintern får vi vara nöjda, säger han.

Och han tror inte att konjunkturen vänder än på ett tag.

– Det blir nog minst en vinter till innan det vänder. Den här vintern rider vi nog ut, men nästa vinter blir spännande om vi inte har något basprojekt i botten, säger han.

Det han sätter sin förhoppning till är norska oljepengar som finansierar byggprojekt på andra sidan gränsen. Dessutom tror han att Byggcompaniet kan dra fördel av rot-avdraget och öka sin verksamhet inom privatmarknaden.

– Dessutom har vi inga stora overheadkostnader och en maskinpark vi inte behöver betala hyra för, säger han.

Men samtidigt förutspår Göran Malmstedt att de stora byggbolagen kommer att vara med och slåss om mindre jobb än vanligt.

– Jag tror de blir tvingade ner till småjobb. Då får vi en konkurrenssituation som blir annorlunda. Och vi har inga pengar att skjuta till, en del kan ju ta jobb som gör att de går minus, men det kan inte vi göra, då försvinner vi ju, säger han.