Nyheter

”Halva priset på småhusbyggen”

I Eda blev produktionskostnaden för flerbostadshus så hög att det allmännyttiga bostadsbolaget fick lägga ner byggplanerna. Nu satsar bostadsbolaget på villor i stället.

— Vi behöver fler lägenheter och det finns ett intresse för nyproducerade bostäder i Eda. Men vi klarar inte av att bygga med produktionskostnader på 20 000 kronor kvadratmetern, säger Erik Olsson, vd för Eda Bostads AB.

Bostadsbolaget i värmländska Eda är litet, med omkring 750 bostäder i sitt bestånd, men har satsat på nyproduktion av hyresrätter i flera omgångar på senare år. Första gången kostade lägenheterna 13 100 kronor per kvadratmeter i produktionskostnad, gången därefter 14 000, sen 18 000 kronor kvadraten.
— Tre månader efter det var slutpriset 20 000 kronor kvadratmetern för produktion av 30 hyresrätter. Då sa vi stopp, säger Erik Olsson.

Nu planerar bostadsbolaget att bygga småhus med hyresrätt i stället.
— Vi har fått in en offert på 13 000 kronor per kvadratmeter i produktionskostnad för villor. Det är nästan halva priset! Ser man på det kalkylmässigt så innebär en sådan summa ett nollresultat för vår del. Vi kan helt enkelt inte bygga dyrare än så.
I början av nästa vecka väntas bostadsbolagets styrelse säga ja till planerna.

Problemen med att bygga billigt i Eda presenterades under ett seminarium på tisdagen som arrangerades av de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo. Som representant för byggföretagen återfanns Anders Danielsson, vd för Skanska Sverige, som fick förklara den stora skillnaden i produktionspriser för flerbostadshus jämfört med villa.
— Skillnaden beror på att industrialiseringen av byggprocessen har kommit längre för småhus än för flerbostadshus. Där ser jag en stor potential till förbättring, säger han.

Samtidigt presenterades den analys av de skenande hyreskostnaderna för nyproducerade hyresrätter som Byggvärlden rapporterade om förra veckan. På plats fanns en mängd företrädare för allmännyttiga bostadsbolag som krävde stöd och sänkt byggmoms av regeringens representant Dan Ericsson, statssekreterare på Finansdepartementet.

Han höll sig dock kallsinnig – men talade sig desto varmare om ägarlägenheter. Regeringen har föreslagit att upplåtelseformen införs vid nyproduktion från 2009.
— Det blir ingen sänkning denna gång och subventionstiderna är över. Men ägarlägenheterna är ju en jättegrej! Och vi har fler förslag på gång, säger Dan Ericsson.

Förslag som berör bygg- och bostadsbranscherna kommer att finnas med i budgetpropositionen som presenteras den 22 september, men exakt vad vill Dan Ericsson inte avslöja.
— Det är inget revolutionerande, säger han.