Nyheter

Han är platschef <br></br> dubbelt upp

Henrik Bratt arbetar som platschef på NCC i Göteborg. Just nu är han ansvarig för två byggen på samma gång. <br></br> — Det går när man vet att det handlar om en kortare period, säger han.

Egentligen skulle han bara sommarjobba på NCC, sen skulle han läsa väg- och vatteninriktningen på civilingenjörsutbildningen. Men han blev kvar på NCC och det har han inte ångrat.

Just nu arbetar han som projektchef på NCC:s bygge av tillverknings- och lagerlokaler för Astra Zeneca i Mölndal. Men samtidigt ska han också hålla ordning på bygget av den nya kontors- och konferensbyggnaden Lindholmspiren 3 i Göteborg.

Lindholmspiren fick vi i somras i ett partneringsförhållande. Men vi trodde väl inte att det skulle komma igång så snabbt, berättar Henrik Bratt.

Men bygget drog igång i januari och sedan dess har han dubbelarbetat. Tanken är att han ska släppa Astra Zeneca ett par dagar i veckan. Men helt blir han inte av med ansvaret förrän vid slutbesiktningen i november.

— Det funkar väl bra, men det är mycket. Det handlar om att delegera så mycket man kan. Man får lita på arbetsledare och blockchefer som man har på marken, säger han.

Henrik Bratt började som arbetsledare och utsättare på NCC för 13 år sedan. Sedan dess har han hunnit jobba som platschef, blockchef och projektchef.

Det roligaste med yrket tycker han är människorna han möter.
— Det är kopiöst med roligt folk på byggena.

Dessutom gillar han att hålla i helheten i projekten.
— Du har hand om allt från första skoptaget till sista skylten. Och man kan inte kunna allt själv, så man får lyssna och lära mycket.
Det han tycker sämst om är ackordsdiskussionerna.

Henrik Bratts arbetsdag börjar vid sextiden. När första kaffet är bryggt sätter han på datorn och försöker stöka undan det mesta av mejl och protokollföring innan byggjobbarna dyker upp.

— Sen kommer det en massa frågor och möten. Jag försöker boka in många möten om Lindholmen ena veckan och möten om Astra Zeneca nästa vecka.

Hans ambition är att hinna med en ordentlig tur runt byggarbetsplatsen minst en gång om dagen. Men det hinner han bara med vid Astra Zeneca-bygget.
— I april-maj blir det tufft. Då blir det mycket tid i bilen fram och tillbaka för då vill man ju se båda byggena.

Klockan 16.15 lämnar han arbetsplatsen för att hämta barnen från skola och dagis. Men sedan brukar han sitta ett par timmar vid datorn på kvällen också.
— Och så blir det en stund på söndagarna också, säger han.

I vanliga fall brukar han klara sig med 45 arbetstimmar under en vecka. Men nu när två projekt är i gång samtidigt blir det mer.
— Det går när man vet att det handlar om en kortare period, säger han.

Henrik Bratt

Ålder:35 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor:i Onsala.
Utbildning: Högskoleingenjör vid Chalmers.