Nyheter

Han blir ny bostadsminister

Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Per Bolund (MP), blir ny biträdande finansminister och bostadsminister i den nya regeringen. Han tar över efter tidigare bostadsminister och partikollegan Peter Eriksson, som blir biståndsminister.

Per Bolund är riksdagsledamot sedan 2006. Han var Finansmarknads- och konsumentminister samt biträdande finansminister i förra regeringen. 
Bolund blev tillförordnad bostadsminister efter att Mehmet Kaplan fick lämna posten 2016. Han har också varit oppositionsborgarråd i Stockholms kommun. Per Bolund är född 1971 och bor i Stockholm.

När bostadsfrågorna nu hamnar under Finansdepartementet istället för Näringslivsdepartementet får Per Bolund ansvara för detta område, något som hans företrädare ser positivt på. 

– Bostadsfrågorna har varit i fokus i flera år. Problemet har varit att det varit ett väldigt splittrat ansvarsområde. När man nu lägger dem under finansdepartementet så får man ett mer samlat ansvar, säger Peter Eriksson, i en intervju med SVT.

Kommentarer om nya bostadsministern:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier:
– Att bostadsministern nu flyttar in på Finansdepartementet innebär att bostadsfrågan får större tyngd. Det är bra. Men ska byggandet ta fart igen krävs en fungerande finansiering. Bolunds förändrade portfölj leder förhoppningsvis till en översyn och förändring av de införda kreditrestriktionerna samt att det görs undantag för förstagångsköpare.