Nyheter

Han blir ny generaldirektör för Trafikverket

Trafikverket
Infrastrukturminister Tomas Eneroth och Roberto Maiorana.

Det blir Roberto Maiorana som tar över rodret som ny generaldirektör för Trafikverket. Det är ett tungt uppdrag som bland annat omfattar planerade satsningar på 900 miljarder.
– Jag är mycket glad att Roberto Maiorana tackat ja till uppdraget, säger infrastrukturministern Thomas Eneroth.

Den nya generaldirektören för Trafikverket presenterades vid en pressträff av infrastrukturministern Tomas Eneroth. Han poängterade att Trafikverket står inför stora utmaningar. Inte minst när det gäller satsningar på infrastruktur. Den proposition som gått igenom riksdagen omfattar investeringar på 900 miljarder de kommande tolv åren.  

– Vi satsar mer än någonsin på infrastruktur. Det kommer vara mycket fokus på att bygga Sverige starkt och säkerställa att vi klarar klimatomställningen i transportsystemen. Trafikverket kommer få det tuffa uppdraget att verkställa alla investeringar och där kommer den nya generaldirektören spela en viktig roll, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth.

Utmaningar för Trafikverket

De stora investeringarna i infrastrukturen innebär även utmaningar när det gäller att kommunicera projekten för att få acceptans bland alla berörda parter, menar han.

– Det ställer stora krav på kommunikation och samarbete med kommuner, regioner, entreprenörer och allmänheten. Det kommer också vara avgörande att vi kan säkerställa att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt med tydlig kostnadskontroll. Båda delarna kommer vara viktiga uppgifter för den tillträdande generaldirektören, säger Thomas Eneroth.

Kompetensförsörjning

Ytterligare en utmaning för att Trafikverket ska kunna genomföra satsningarna är hur man klarar av kompetensförsörjningen.

– Vi måste säkerställa att vi har de bästa experterna på plats. Det kommer vara en tuff uppgift för Trafikverket att säkerställa kompetensförsörjningen och inför alla dessa utmaningar behövs ett nytt och starkt ledarskap. Det är också därför som jag är glad att kunna presentera Roberto Marioana till ny generaldirektör och chef för Trafikverket, fortsätter infrastrukturministern.

Erfaren generaldirektör

Roberto Maiorana har varit chef för verksamhetsområde Trafik vid Trafikverket sedan 2016 med 1850 medarbetare indelade i fem områden i Sverige. Han har också lång erfarenhet från transportbranschen och har haft flera ledande befattningar inom SAS.

– Jag ser fram emot det här fantastiska uppdraget och jag gör det med stor tillförsikt. Det finns massor med kompetens och god förmåga i verksamheten. Vi ska möta de utmaningar som infrastrukturministern räknat upp på bästa sätt, säger Roberto Maiorana.

Den nya generaldirektören tar över efter tf generaldirektör Bo Netz och tillträder sin tjänst den 1 mars 2022. Trafikverket har totalt närmare 10 000 anställda.

Läs mer: ”Blir vikarierande generaldirektör för Trafikverket”

logo
Samuel Karlsson