Han förlorar när byggare kursar

Han förlorar när byggare kursar
Hittills i år har över 600 byggföretag gått i konkurs. Byggföretaget Mibab i Malmö är ett av dem. Flera underentreprenörer kommer inte att få betalt.

Målaren Mihajlo Katancic är en av underentreprenörerna som drabbas av Mibabs konkurs. 239 000 kronor vill han ha för måleriarbeten på två olika byggen. – Som tur är fick jag pengar från några andra kunder. Men det var väldigt nära att företagskontot skulle hamna på nollan, säger han. Danske Steen Leander har gjort kakel-, måleri- och snickeriarbeten åt Mibab men inte fått betalt. – Det var jättehårt att mista 60 000, säger han. Mibab omsatte förra året 52 miljoner kronor och har gjort flera jobb åt Malmös största fastighetsbolag MKB Fastighets. Men 2010 slutade med en förlust på fem miljoner kronor. I slutet av juli i år ansökte ägaren Michel Laiolo om konkurs. Drygt 25 företag har fordringar på Mibab och företaget har cirka 5,3 miljoner i skulder. Men konkursförvaltaren Mikael Moritz bedömer att chanserna för fordringsägare att få några pengar är mycket små. Han räknar visserligen med att Mibab har tillgångar i form av cirka 2,1 miljoner kronor i utestående fordringar på MKB Fastighets och två bostadsrättsföreningar. Men att få ut de pengarna ser ut att bli komplicerat. – De utestående fordringarna bestrids i vanlig ordning av samtliga. Beställare gör gällande fel och brister i pågående entreprenadprojekt och trilskas och vill inte betala, säger Mikael Moritz. De entreprenader Mibab arbetade på har avbrutits. Därmed måste MKB Fastighets göra en ny upphandling av stambytet i Kvarteret Hösten, vilket innebär ungefär ett halvårs försening. – Konkursen kommer att drabba oss ekonomiskt, men vi vet inte i vilken omfattning ännu, säger Frida Hallqvist, biträdande teknisk chef på MKB Fastighets. Ett 25-tal personer arbetade på Mibab. De har sagts upp och omfattas av den statliga lönegarantin.

628 konkurser i år

Från januari till augusti i år har 628 byggföretag gått i konkurs. Det är en ökning med 6 procent jämfört med motsvarande period 2010. Och under 2011 har byggkonkurserna stadigt legat högre än motsvarande period 2010.

Relaterade artiklar

Sämre resultat för Veidekke
Ny rapport: Arkitektbranschens kris kom av sig
Stabilt tredje kvartal för Peab
Starkt första halvår för Wästbygg