Nyheter

Han kan bli Årets Pionjär

Benjamin von Jahf har tagit emot priset Årets Pionjär Väst, för sitt ledarskap i EHRAB. Foto: Misak Nalbandian

Benjamin von Jahf, vd och grundare av bemanningsföretaget EHRAB, har utsetts till Årets Pionjär Väst. Han får priset bland annat för sitt engagerande ledarskap och för att han tagit EHRAB till en fördelaktig position i en bransch med stora utmaningar.
– Jag vill ge tillbaka till samhället och ser utmärkelsen som ett kvitto på att vi alla på EHRAB gör rätt.
Priset gör också att han tagit sig vidare till riksfinalen. 


Priset heter Årets Nybyggare och delas ut i tre kategorier: Årets Nystart, Årets Pionjär och Årets unga Pionjär.  Bakom utmärkelsen står stiftelsen IFS, Internationella Företagare i Sverige och H.M. Konung Carl XVI Gustaf är prisets beskyddare.

Syftet med priset är att hylla och synliggöra företagare med utländsk bakgrund och att öka intresset för entreprenörskap. Priset ska också lyfta goda förebilder och inspirera morgondagens entreprenörer med utländsk bakgrund.

Tävlingen avgörs först på regional nivå i de tre kategorierna och vinnarna där går vidare till den nationella finalen som avgörs i Stockholm under våren 2021.
Benjamin von Jahf har utsetts till Årets Pionjär i väst.
– Jag är stolt, rörd och tacksam över priset. Det är till oss alla på EHRAB som varit med på den här resan och jag ser det som ett kvitto på att vi gör rätt, säger han.

Beskedet att han var nominerat kom som en överraskning och han vet inte vem som nominerade honom. Efter beskedet följde intervjuer med den regionala juryn och i måndags tog han emot priset.
– Det var känsloladdat. Jag kom hit som flyktingbarn från Kurdistan i början av 1980-talet och även om det ibland varit tufft så har Sverige givit mig många möjligheter. Jag ser det som mitt ansvar att ge tillbaka. Dels genom att se till att personer har jobb under trygga anställningsförhållanden, men också genom mitt engagemang i föreningslivet, säger Benjamin von Jahf.

Juryns motivering lyder:
Med ett stabilt affärsmässigt och strategiskt tänkande via fokus på sammansvetsade arbetslag och med ett engagerande ledarskap har Benjamin tagit EHRAB till en fördelaktig position i en bransch med stora utmaningar.”
– Det är stora utmaningar. Bland annat oseriösa aktörer och aktörer som inte skattar i Sverige och är med och bidrar. Jag hoppas att förslaget om ändrade skatteregler vid tillfälligt arbetet i Sverige ändras.

Rådande situation med corona är förstås en annan utmaning nu.
– Vi har permitterat en del anställda och har märkt av en nedgång i aktivitet under sommaren. Normalt har vi mellan 150 och 200 anställda ute på jobb, nu är det ungefär hälften. Men jag tror att saker och ting sakta men säkert kommer att återgå till mera normala förhållanden under hösten. I regionen här har det tagits en del beslut om nya projekt och det är positivt. Men visst är det så att 2020 kommer att bli något av ett mellanår.

Under våren 2021 väntar riksfinalen. Med H.M. Konung Carl XVI Gustaf som prisutdelare.
– Jag är tacksam över det pris och uppmärksamhet jag fått. Visst är det roligt att få vara med i riksfinalen, men mitt fokus är trots allt att anställa fler, inte att vinna priser.

Har du firat det pris du fått?
– Nej, inte än. Det har varit fullt upp. Men jag fyller 40 år snart så då ska jag se till att fira lite extra, säger Benjamin von Jahf. 

Fakta: Årets Nybyggare

 • Bakom priset står stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS.
 • Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och H.M. Konung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset. 
 • Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå. En nomineringskommitté i fem regioner samt en nationell kommitté bedömer företagare med utländsk bakgrund efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation.
 • Priset delas ut i tre olika kategorier:
  Årets Nystart: Till en företagare med utländsk bakgrund som nyligen har kommit till Sverige och startat ett eget företag som varit aktivt i minst 2 år.
  Årets Pionjär: Till en företagare med utländsk bakgrund som är majoritetsägare och som har varit aktiv i minst 5 år.
  Årets unga Pionjär: Till en entreprenör som har startat ett företag med en framgångsrik affärsidé. Max 30 år gammal med minst en förälder med utländsk bakgrund.
 • Finalen avgörs i Stockholm under våren 2021.