Nyheter

Han kan bygga världens alla plan

Snabba eller långflygande, flygplan med landningsställ eller som flyger som bumeranger. Amerikanen John Collins bygger dem alla av ett pappersark.

Han kallas för ”The Paper Airplane Guy”, och på frågan om hur han började vika flygplan svarar John Collins i en intervju med Cnet News:

— Det gjorde jag inte, jag har helt enkelt aldrig slutat.

I ett bildspel visar Cnet News några av hans skapelser, så gott som alla vikta av ett enda ark papper (dock i det amerikanska formatet 8,5×11 tum).

Genom att noga studera pappersplanens aerodynamik har han skapat plan med olika egenskaper — plan som flyger snabbt eller långt, plan som klarar stall med att vända upp-och-ner, plan som flyger som bumeranger, plan med dubbla vingpar, plan med landningsställ för heltäckningsmattor…

John Collins webbsajt finns både en video från en publik demonstration av de olika flygplanstyperna, och korta instruktionsfilmer för hur man viker några av dem.

I videon avslöjar John Collins några av flygplanens aerodynamiska egenskaper, och man får också se honom flyga med en modell som var avsedd att knäcka rekordet i Guiness rekordbok för längsta flygtid med pappersflygplan, med råge.

Han förklarar att han filmade flygplanet flygande en halvtimme och sedan skickade filmen till Guiness rekordbok.

— De svarade: ”Wow, det är fantastiskt! Vi ändrar reglerna så att ditt plan inte kan vinna!”, berättar John Collins för publiken.

Naturligtvis finns det även ett program till Iphone med både vikinstruktioner för flygplanen och en kastsimulator där man kan finputsa sin swing för take-off.