Nyheter

Han leder symboliskt bygge i Kiruna

Peter Fredriksson leder bygget av Kirunas nya stadshus. Foto: Susanne Bengtsson.

Han gick från byggnadsinspektör i Kiruna till byggledare på LKAB.

Nu är Peter Fredriksson tillbaka på kommunen, men den här gången som projektledare för det nya stadshuset Kristallen, där hans före detta arbetsgivare står som byggherre.

– Ett nära samarbete är en förutsättning i det här projektet, säger han.

 

Det är mycket på gång i Kiruna. Arbetet med att flytta stadens centrum har pågått sedan 2004. Nu börjar planeringsarbetet allt mer övergå i en genomförandefas.

Först ut är stadshuset. I september i år avgjordes arkitekttävlingen, där Henning Larsen Architects A/S stod som segrare. Redan i april 2014 sätter man spaden i backen och börjar med markarbeten på den nya fastigheten cirka tre kilometer öster om befintligt centrum, och i november börjar man bygga.

– Det känns stort att få vara med om att bygga Kirunas nya stadshus. Det är också ett stort ansvar, men det ska bli väldigt spännande, säger Peter Fredriksson, som vi haffar i språnget mellan två möten.

Han, liksom övriga chefer och tjänstemän på kommunen är svåra att få till intervjuer med. Stadsomvandlingen är ett resursslukande projekt och de flesta har fullt i agendorna långt framåt i tiden. 

Peter Fredriksson har precis återvänt till en tjänst på kommunen efter två år som byggledare på LKAB. Sedan oktober i år är han projektledare på kommunens avdelning för stadsomvandlingen och ska ansvara för stora kommunala byggprojekt som skolor, brandstation, badhus – och stadshuset.

– Du kan se LKAB:s kontor här bakom stadshuset, säger han och pekar ner mot dalen. Det är LKAB som byggherre som driver byggprocessen. När det nya stadshuset är färdigbyggt överlämnas det till kommunen, som ska ansvara för driften.

Att få samarbeta med sin före detta arbetsgivare ser Peter Frediksson bara som positivt.

– Det här projektet måste ske i nära samarbete. Det är en förutsättning för att vi ska lyckas. Det är en fördel att jag känner till båda organisationerna.

Det nya stadshuset är en profilbyggnad och utgör en symbol för hela stadsflytten. Dels för att stadshuset är först ut och dels för att den nuvarande k-märkta fastigheten från 1960-talet blivit en folkkär byggnad som i stort sett alla kirunabor har en relation till. Nu ska den ersättas med en ny, modern version som fått namnet Kristallen.

– Den ljusgård som vi kallar för vardagsrummet och som används för offentliga tillställningar är viktigt för kirunaborna. Den funktionen kommer att finnas även i det nya stadshuset. Och det gamla klocktornet flyttar vi med oss. Det ska placeras på torget bredvid stadshuset.

Acceptansen för stadsflytten är stor i Kiruna. De personer som Byggvärlden pratar med – taxichaufförer, hotellpersonal, krögare – har alla förlikat sig med projektet.

– Alla i Kiruna har någon typ av förankring i LKAB, någon familjemedlem eller släkting som jobbar där, bekräftar Peter Fredriksson. Därför har kirunaborna stor förståelse för stadsflytten. Om LKAB ska finnas kvar måste vi flytta staden.  Det går inte att hindra.

Samtidigt som invånarna har överseende så måste LKAB ta sitt ansvar. Enligt minerallagen är det den som gör intrång på annans mark som ska ersätta den. Därför är det gruvbolaget som får bekosta hela kalaset, något som kommer att kosta många miljarder kronor.

– Tack vare stadsflytten skapas det nya jobb i Kiruna. På kommunen är det exempelvis 22 tjänster som finansieras av LKAB. Det handlar om tjänster på avdelningar där det skapats merjobb på grund av stadsomvandlingen.

Som infödd kirunabo är Peter Fredriksson stolt över att det går bra för kommunen.

– Vi har nästan ingen arbetslöshet här och det finns en enorm potential i den här kommunen.

Själv skulle han inte kunna tänka sig att bo någon annanstans. Han trivs med jobbet, är intresserad av friluftsliv och är aktiv som ishockeytränare i ett av Kiruna IF:s pojklag, där en av sönerna spelar.

– Jag spelade hockey som ung och nu vill jag betala tillbaka till föreningen.

Hockeysnacket drar ut på tiden och Peter måste skynda vidare. Ett möte med arkitekterna från Henning Larsen väntar på LKAB:s kontor. De ska titta på skisser och gå igenom ändringar.

– Det blir mycket möten. Vi är lite av nybörjare när det gäller större byggprojekt. Kiruna som kommun har ingen stor erfarenhet av att bygga byggnader av det nya stadshusets dignitet. Det här är en lärotid för oss.

Men snart är stadsflytten verklighet.

Susanne Bengtsson