Nyheter

Han leder WSP i Libyen

Markus Eek, 36, är den som ska leda det nybildade bolaget WSP Libya. Han började i byggbranschen för 15 år sedan och har hunnit arbeta på flera håll i världen.

Byggvärlden når Markus Eek via en knastrig telefonlinje när han är på semester i Italien. Dessförinnan har han tillbringat två månader i Libyen och förberett etableringen av det nya kontoret.

WSP Libya är samägt av WSP och den statliga libyska organisationen Housing & Infrastructure Board. Enligt WSP är det nya bolaget förmodligen den första ingenjörskonsulten i Libyen som har både västerländska och libyska ägare.

Markus Eek tycker att det hittills har varit ganska enkelt att arbeta i Libyen.
— Det är trevliga och tillmötesgående människor och ett bra go i landet. Det satsas mycket på infrastruktur nu, säger han.

Och det nya bolaget har fått en bra start. Det första avtalet, designen av en ringväg i södra delen av landet, är undertecknat och de första medarbetarna är anställda. Tanken är att bolaget i första skedet kommer att ha ett tiotal anställda.

Markus Eek lockades framför allt av möjligheten att bygga upp något från scratch och trivs med att jobba med infrastruktur i Libyen, där behovet är stort efter åren av FN-sanktioner till följd av Lockerbieaffären.

— Det är mycket som är eftersatt, vägar är håliga och infrastrukturen är ett mischmasch, säger han.

Markus Eek är något av en globetrotter och har jobbat flera år utomlands. Han har tidigare arbetat i Nicaragua, Afghanistan, Pakistan, på Maldiverna, i Dubai och i Estland.

Markus Eek

Ålder:36 år.

Familj:Nej. Det är väl baksidan av den här typen av jobb.

Utbildning: Högskoleingenjör med inriktning mot miljö och infrastruktur.

Bor:I en något för stor lägenhet i Tripoli. Det är lugnt och skönt förutom när det är bröllop i bröllopslokalen i närheten. Då är det fyrverkerier och folk tutar i bilarna, så de nätterna kan man inte sova något.

Fritidsintressen: Sport generellt. I Tripoli är vi ett gäng som spelar innebandy en gång i veckan och så blir det gymträning, mycket beachen, och vi är ett gäng som ska köpa en katamaransegelbåt tillsammans.