Nyheter

Han tog med sitt bolag till nya jobbet

ByggPartner i Dalarna ville ha Johan Bertilsson som avdelningschef.<br/> Så företaget slog till och köpte hela hans bolag Skultunabyggen.<br/> – Jag ser fram emot att få någon att fatta gemensamma beslut med, säger Johan Bertilsson.

Johan Bertilsson tar emot på kontoret i Johannisbergs herrgård utanför Västerås en kall decemberdag. Det är hans andra dag på det nya jobbet som arbetschef för Mälardalen, eftersom Byggpartners köp av Skultunabyggen genomfördes dagen före.

– Jag fick skäll när jag svarade ”Skultunabyggen” i telefon, både av Micke (Byggpartners vd Michael Larsson) och av leverantörer, berättar Johan Bertilsson och skrattar.

Han och Michael Larsson känner varandra sedan tidigare, bland annat genom Sveriges Byggindustrier.

– ByggPartner sökte en arbetschef för Mälardalen och jag fick frågan om jag var intresserad. Jag sa att det skulle vara jätteroligt personligen, men att man måste hitta en helhetslösning om det skulle vara intressant, berättar Johan Bertilsson.

Och det gjorde man. Michael Larsson och Johan Bertilsson har pratat om saken under ett halvår, men bara ett par veckor före företagsköpet informerades Skultunabyggens personal.

– Det kom som en chock för personalen, men alla verkar jättepositiva. Den stora vinsten för dem är att de får stabilitet, trygghet och utvecklingsmöjligheter. Byggpartner har ett gediget utbildningsprogram, säger Johan Bertilsson.

För egen del lockades han av utvecklingsmöjligheterna för företaget och honom personligen.

– Att vara egenföretagare är ganska ensamt. Och det känns skönt att ByggPartner har en organisation för administration, dokumentation och arbetsmiljöfrågor. Där har jag höga förväntningar. Det kommer att bli fantastiskt att ringa och fråga ”finns det ett dokument för sånt?”.

Din pappa startade företaget 1979, vad säger han om uppköpet?
– Det måste vara rätt känsloomtumlande för honom. Men han tycker också att man måste gå vidare. Fast han tycker att det är jätteroligt om namnet Skultunabyggen kan leva kvar på något sätt, men där har vi inte landat än, säger Johan Bertilsson.

Hur smickrande känns det att ByggPartner köper hela bolaget bara för att få dig?
– När ett headhuntingföretag hör av sig blir man självklart smickrad. Men jag sa tidigt till mig själv att lägg det där åt sidan. I diskussionerna med Michael Larsson har vi haft verksamheten i första rummet. Min nuvarande verksamhet och att personalen ska få det bra har varit jätteviktigt, säger Johan Bertilsson.

Hur mycket fick du för bolaget?
– Det är hemligt. Vi har fått betalt för det vi har gjort under åren. Men pengarna har inte varit viktigast för mig. Det viktigaste är den resa jag ska göra nu. Det ska bli spännande att träffa nya människor och nya tankar, det har varit moroten i diskussionerna med Micke.

”Jag snickrar mycket på fritiden”

Namn: Johan Bertilsson

Ålder: 40 år.

Titel: Arbetschef för Mälardalen på ByggPartner i Dalarna.

Bor: I en gammal renoverad villa i Västerås.

Familj: Sambo och två söner, 6 och 12 år.

Utbildning: Snickare och byggnadsingenjör.

Fritidsintressen: Att paddla kanot.

Dold talang: ”Jag är en duktig hantverkare, trots att jag har den position jag har. Jag snickrar fortfarande mycket på fritiden.”