Nyheter

”Har aldrig sett en så snabb dämpning”

Massvarsel och uppskjutna byggprojekt. I Göteborg är den rådande lågkonjunkturen högst påtaglig. <br></br> — Vi har aldrig sett en så snabb dämpning i produktionen tidigare, säger Andreas Brendinger, regionchef på Sveriges Byggindustrier Väst.

Runt Ullevi i Göteborg råder det febril aktivitet när Byggvärlden gör ett besök. Byggkranar reser sig mot skyn i vad som är enorma byggprojekt: Bredvid nationalarenan Nya Ullevi byggs en nya arena som, något paradoxalt, fått namnet Gamla Ullevi. Nästan bokstavligen vägg i vägg bygger Peab ett nytt hus för Kriminalvården i Göteborg. Ett projekt som kostar ungefär 450 miljoner kronor och engagerar cirka 150 medarbetare, inklusive underentreprenörer.

— Det här är definitivt ett av Peabs större projekt i Göteborg, förklarar Mathias Vårström, som är platschef för kriminalvårdsbygget.

Samtidigt kan man säga att den febrila aktiviteten runt Ullevi är något missvisande. Göteborg är en av de städer som drabbats hårdats i den rådande lågkonjunkturen.
— Vi har aldrig sett en så snabb dämpning i produktionen tidigare. Det gick på tre eller fyra veckor. Nu kan vi hoppas på att allmännyttan kan påbörja sin bostadsproduktion, säger Andreas Brendinger, regionchef på Sveriges Byggindustrier Väst.

Andreas Brendinger beskriver en situation där byggbolagen inte påbörjar nya byggen och bankerna är ”fullständigt ovilliga” att låna ut pengar till bostadsbyggande.

— Det är en väntad reaktion från marknaden att det blir en oro. Här har lagts extremt många varsel i tung industri och det får genast effekt på bostadsproduktionen. Samtidigt råder en stor bostadsbrist för unga, det blir en Moment 22-situation, säger han.

Ett bygge som drabbats hårt av lågkonjunkturen är Magasinet på norra Älvstranden, där JM skulle bygga 100 lägenheter i en gammal magasinsbyggnad.
— Vi har bara sålt ett tiotal av de 100 lägenheterna, då väljer vi att skjuta på det, säger Anders Lundberg, affärsutvecklare på JM Väst.
Rivningsarbetet i byggnaden var avslutat när JM valde att dra i nödbromsen.

Kunderna har varit avvaktande till följd av bankkris och varsel. Nu lägger vi ner produktionen och väntar tills vi har marknaden med oss, säger Anders Lundberg.

Men även om det är svårt att hitta ordentliga ljusglimtar i lågkonjunkturen finns det vissa effekter som underlättar arbetet för just detta projekt, anser Mathias Vårström.
— Det är klart att den kris som råder nu inte är bra för Peab och för de medarbetare som sägs upp. Och jag vet att det råder förhandlingar om neddragningar på Peab men att ingenting är klart. Men å andra sidan kan det för oss inom projektet bli lättare att få tag på kompetenta leverantörer under lågkonjunkturen, säger han.