Nyheter

Här är din nästa kollega

Ett par svenska tillverkare av byggelement gör försök med robotar i produktionen. Och Tekniska högskolan i Lund ansöker om EU-pengar för utveckla en robot som klarar jobba med trä. Robotar i byggsvängen är hetare än någonsin.

Den japanska roboten HRP2 klarar att gå på ojämna underlag, den kan resa sig om den faller, titta åt olika håll, hantera bräder, plattor, byggskivor och den fattar vad förmannen säger till den att göra.

Den har varit med och jobbat ihop med människor på ett annat bygge i Japan. Men – än så länge – bara som demonstration. Den roboten, som tillverkas av det japanska företaget Kawada Industries, är speciellt utvecklad för byggarbetsplatser och andra ställen som ställer krav på rörlighet och förmåga att samarbeta. Flera japanska universitet använder den som grund eller teknikplattform för att utveckla en artificiell byggnadsarbetare.

– Det dröjer innan vi ser något liknande på svenska byggen, säger Lars Asplund, professor i datavetenskap och ansvarig för robotforskningen på Mälardalens högskola i Västerås.

Däremot tror han att robotar och annan automationsutrustning är på väg in i fabrikerna som tillverkar exempelvis småhus, takstolar, moduler och andra byggelement.

– Det börjar bli nödvändigt. Annars är risken att jobben försvinner till låglöneländer. Industrirobotar av standardmodell skulle redan i dag fungera till många arbetsmoment i den typen av tillverkning, säger Lars Asplund.

Det finns ett par svenska företag i byggsektorn som har börjat göra försök med robotar i sin produktion – för att tillverka olika byggelement. Enligt vad Byggvärlden erfar har också storprojektet Robotdalen en del projekt på gång när det gäller robotar i byggsektorn.

– Ett av problemen med dagens robotar är att de är konstruerade för att jobba med metaller och andra ”döda” material. De fungerar sämre ihop med trä som lever, förändras och innehåller variationer, säger Klas Nilsson, docent datalogi och doktor i reglerteknik på Tekniska högskolan i Lund.

För bara några dagar sedan lade högskolan in en ansökan till EU om att få medel till ett stort projekt. Det går ut på att utveckla ett robotsystem som kan jobba med trä – en demonstrator.

Med i projektet, om det godkänns, är också den schweiziska robottillverkaren Güdel och det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer.

Klas Nilsson: – Som jag ser det kommer robotisering i byggbranschen bli ett verkligt hett område de närmaste fem åren.