Här är höstens hetaste byggprojekt

 
  • Forsåker. Bild: TMRW

    Forsåker. Bild: TMRW

  • Landvetter Södra.. Bild: Krook & Tjäder

    Landvetter Södra.. Bild: Krook & Tjäder

Föregående
Nästa
 
För sjätte gången toppar Forsåkerområdet listan över Sveriges hetaste byggprojekt, det vill säga de projekt som konsulter, entreprenörer, underentreprenörer och leverantörer valt att  bevakar regelbundet på projektmarknaden. Landvetter Södra är ett projekt som klättrar starkt på listan.
"Börjar det kännas lite tradigt?" frågar vi Frida Nilsson, kommunikatör hos MölnDala Fastighets AB.

"Men nej nej, vi är såklart bara stolta!"

För visst är det så att det jätteprojekt de planerar runt Forsåkers gamla pappersbruk toppar listan över de mest bevakade projekten - återigen. Platsen där Forsåker nu tar form har en stolt historia ända tillbaka till 1600-talet.

Pappersproduktionen är nedlagd men platsen präglas fortfarande till stor del av forsen som susar genom området. De gamla industribyggnaderna kommer få nytt liv och kompletteras med modern arkitektur för att skapa spännande kontraster. Här skapas bland annat plats för mellan 3 000–5 000 kontorsarbetsplatser.

Projektet Danderyds Centrum/Mörby Centrum behåller greppet om andraplatsen. Nu pågår renoveringen av Mörby Centrums äldsta del (60-talsdelen). Efter den etappen planeras det för en utbyggnad av butiker och kontor på 40 000 kvm. Etappen som gäller renoveringen och som ligger på vår topplista har pågått ett tag - det byggstartades i maj 2019, men hänger kvar på listan då upphandlingar fortfarande pågår, och det gör även hyresgästanpassningarna samtidigt som flyttlassen susar omkring på området.

Apropå att susa – från sjundeplatsen på listan susar nu projektet "Landvetter Södra" in på tredjeplatsen. Byggandet av en ny hållbar stad är tänkt att starta under 2023 och just nu planerar man inför en uppstart av detaljplanearbetet.

Text: Annica Jansson


            
Hela landet     
RankingProjektnamnRubrikByggherreByggkostnad MkrByggstart
      
1 (1)Forsåkersområdet (fd Papyrus)Nybyggnad av flerbostadshus och verksamhetslokaler i MölndalMölnDala Fastighets AB25002022-02
2 (2)Danderyds centrumRenovering och ombyggnad av köpcentrum och kontor i MörbySkandia Fastigheter AB7002019-05
3 (7)Landvetter SödraNybyggnad av stad, Landvetter Södra i Härryda kommunLandvetter Södra Utveckling AB15002023
4 (3)KarlatornetNybyggnad av flerbostadshus, hotell och handel i Göteborg, etapp 1 AKarlastaden Utveckling AB35002017-08
5 (5)Inspi Health CampusNybyggnad av hotell, lokaler för forskning/utbildning, förebyggande hälsa m.m. i MalmöINSPi AB5002021
6 (6)Slussen; LandOmbyggnad av Slussen i StockholmStockholms Stad, Exploateringskontoret30002016-06
7 (8)Gamla ElextroluxfabrikenNybyggnad av upplevelsecentrum i StrömstadStartsidan i Strömstad AB10002021-04
8 (9)Handelskvarteret Kulan, BazarNybyggnad av köpcentrum m.m. i GamlestadenByggherre ej utsedd10002023
9 (10)Nya sjukhusområdet NSMNybyggnad av vårdbyggnader m.m. i MalmöRegion Skåne Regionservice Skåneteknik50002018-05
10 (NY)Bara SöderNybyggnad av bostäder, hotell för golfanläggning, äventyrsbad i BaraAnnehem Bygg & Projekt AB20002022
 

Förklaring: Listan består av projekt i olika skeden, både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade. Gemensamt för dem är att projekten fortfarande har framtida eller aktiva upphandlingar som pågår eller är planerade och som Byggfaktas undersökaravdelning följer och bevakar.

Källa: Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder BYGGFAKTAS olika tjänster Mitt Sverige Bygger och BYGGFAKTA LIVE för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. 

 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se