Nyheter

Här är jobben alla drömmer om

Den svenska fordonsindustrin har inte förlorat sin tjusning hos ingenjörerna. Volvo Group, Scania, Volvo Car Corporation, Saab och Saab Automobile klättrar alla på topplistan över drömarbetsgivare.

Ikea är fortfarande populäraste arbetsgivaren bland de unga ingenjörerna på undersökningsföretaget Universums Karriärbarometer. Google har klättrat upp på andraplatsen och petat ner ÅF till trean. Men det rör på sig underifrån, intresset för fordonsindustrin har vaknat igen. Volvo Group har exempelvis klättrat upp på 5an från förra årets 7e plats, Volvo Cars till 13 från 18 och Scania till 8 från 10.
I år ökar också Hennes & Mauritz i popularitet bland ingenjörer och stiger hela 18 placeringar till en tiondeplats.
— En av anledningarna till att Ikea och Hennes&Mauritz blivit ett attraktivt alternativ för många ingenjörer är att de klart har kommunicerat att de behöver kompetenta medarbetare inom den gruppen, och detta budskap har tydligt nått ut till ingenjörerna, förklarar Daniel Wägerth, varumärkesspecialist på Universum i ett pressmeddelande.

Konsumentföretagen har också börjat locka data/it-folket, där även storbankerna är med och slåss om kompetenta it-experter. Data/it-gruppen på Universums lista har fortfarande Google i topp, följt av Apple och Microsoft, men Hennes&Mauritz har klättrat upp till sjundeplats och storbanker som SEB har gått från 33 till 23 och Handelsbanken från 39 till 25.

Den fullständiga rankingen finns på www.universumglobal.com/IDEAL-Employer-Rankings/Professional-Surveys/Sweden