Priser

Här är projekten med högst projektkvalitet

Tre projekt tilldelas i år PQi-utmärkelsen. Bild: Binosight
Tre projekt tilldelas i år PQi-utmärkelsen. Bild: Binosight

Trafikverkets förbifart Hjulsjö och två husprojekt med Fabege som byggherre vinner årets PQI – Utmärkt Projektkvalitet.

För första gången får ett infrastrukturprojekt priset. Trafikverket är byggherre för väg 63 Förbifart Hjulsjö och Peab är huvudentreprenör. Bakom husprojekten finns en och samma byggherre – Fabege. Entreprenörerna är Zengun och Malmqvist & Co Byggnads.

– Det är alltid lika spännande att intervjua människorna bakom de fantastiska projekt som tar sig hela vägen fram till kvalitetsutmärkelsen, säger Thomas Samuelsson, vd på Binosight som tillsammans med Byggherrarna och Byggföretagen delar ut utmärkelsen.

”Projektets bästa”

Thomas Samuelsson utvecklar:

– Det blir så väldigt tydligt att projektens förmåga att leverera kravställd kvalitet, i tid och inom budget hänger starkt samman med projektens mjukare delar. Styrning är givetvis viktigt men det går inte att bara ”styra” sig till framgång. Satsar du på att sätta samman ett kompetent och motiverat team, med en tydlig gemensam målbild, där alla parter och individer jobbar för projektets bästa och inte för sina särintressen, då har du lagt grunden för framgång. Kan du sedan jobba prestigelöst med samverkan, kommunikation och involvering där alla känner sig sedda och viktiga, då blir det svårt att misslyckas. Så vill man lyckas med sina projekt är det dessa bitar man måsta fokusera på. Detta är faktorer som mäts med PQi, berättar han.

Minskar riskerna

Tommy Lenberg är vd på Byggherrarna. Han har medverkat i utvecklingen av PQi sedan starten 2016 och ser PQi som en viktig pusselbit i branscharbetet med att minska kostnaderna för fel och brister. En kritisk fråga om vi fortsatt ska ha råd att bygga.

–  En effekt av att mäta sina projekt med PQi är ökad transparens som gör det möjligt att identifiera och hantera risker i projekten. Alla parter och alla personer i projektet kommer till tals i mätningarna. Avvikelser kommer upp till ytan tidigt. Man ser vad som riskerar att gå snett och kan åtgärda innan det blir konflikter, förseningar och extra kostnader, säger Tommy Lenberg.

”Vi måste orka hålla i vårt kvalitetsarbete”

Från och med i år är även Byggföretagen med och delar ut priset.

– Det är tuffa tider i byggbranschen nu. Många av våra medlemmar kämpar för att klara sig igenom krisen. Risken då är att man får lite tunnelseende och försöker lösa allt med att bara spara. För mig är PQi och kvalitetsutmärkelsen en viktig påminnelse om att vi också måste vara långsiktiga och orka hålla i vårt kvalitetsarbete. De som klarar av det kommer att vara vinnare när det vänder. För vänder, det vet vi att det kommer att göra. Här ser jag PQi som ett viktigt verktyg i vårt kvalitetsarbete – entreprenörer och byggherrar tillsammans, menar Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Höstens pristagare

Följande byggprojekt, utan inbördes ordning, tilldelas utmärkelsen 2023:

Projekt: Haga Norra – Kvarter 1

Byggherre: Fabege

Huvudentreprenör: Zengun

Projekt: Väg 63 Förbifart Hjulsjö

Byggherre: Trafikverket

Huvudentreprenör: Peab

Projekt: Hägern Mindre 7

Byggherre: Fabege

Huvudentreprenör: Malmqvist & Co Byggnads