Här är staden som växer med höghusboom

Här är staden som växer med höghusboom
Ett konserthus, ett lärocentrum och exklusiva bostäder. Vad har allt detta gemensamt? De ska rymmas i Malmös kommande höghus.

Malmö har planer som pekar uppåt. Ett antal höghus är på gång att byggas i stadskärnan. De är knappast höga i ett internationellt perspektiv, men sticker ut i en svensk kontext. Det vill i alla fall Byggvärlden påstå men möter ett visst motstånd från Ingemar Gråhamn, Malmös stadsarkitekt.

— Nä, jag vet inte om vi mer höga hus än andra städer i Sverige. Kanske i förhållande till vår storlek, säger han.

Ingemar Gråhamn tillägger att den normala hushöjden i Malmös innerstad ligger på fem till sex våningar. I områden som byggdes på 1970-talet finns det många hus på nio till sexton våningar. Men de skiljer sig från de höghus som nu planeras.

— Nu vill vi att husen ska vara smäckrare och de är inte alltid bostadshus, säger han.

Höghusboom eller inte. Nedan följer ett urval av de projekt som är på gång.

Niagara är Malmö högskolas kommande symbolbyggnad. Nyligen godkändes detaljplanen. Om allt går enligt planerna kan huset stå klart 2015.

Ett större stenkast från Niagara ligger platsen för trettonvåningshuset Meeting Point Malmö, tänkt att stå klart om några år.

Hotell Hyllie är en spektakulär byggnad på nästan 60 meter som varit på gång att uppföras i några år. I Hyllie ska man också bygga Point Hyllie, ett bostadshus på nästan 100 meter. Nästan lika högt, 85 meter, är ett planerat hotell vid Dockan i Västra hamnen.

De kulturintresserade ska få sitt lystmäte i Malmö Kongress Konsert och Hotell, ett 75 meter högt hus, planerat för Västra hamnen och som ska stå klar 2014. MKB utlyste också nyligen en arkitekttävling för en 20 våningar hög byggnad i Rosengård, med namnet Törnrosen Tower.

Ett projekt som varit på gång i flera år är ett höghushotell på 85 meter i Dockan. Wihlborgs är byggherren bakom projektet.

— Platsen lämpar sig väl för ett höghus. Det blir synligt på håll och visar var Dockan ligger. Det blir lätt att orientera sig. Sedan blir det såklart en bra utsikt för gästerna, säger Mårten Edstrand, affärsutvecklare på Wihlborgs.

Hotellets detaljplan är godkänd av kommunen och förhoppningen är att kunna sätta spaden i jorden våren 2012. Projektet har dock överklagats till länsstyrelsen av boende i närheten och kan därför försenas eller förändras. Mårten Edstrand anser annars att höghus har en given plats i Malmös stadskärna.

— På de rätta platserna tillför höga hus något. De är trevliga för de gör att man lätt kan orientera sig i staden. Malmö är dessutom en platt stad så höghus skänker variation. Sedan ska de uppföras med försiktighet, säger han.

Nästan alla av de nya höghusen ska enligt planerna byggas i eller i närheten av Västra hamnen. Det är inte en slump, berättar stadsarkitekten Ingemar Gråhamn.

— Vi har inte haft en policy kring detta. Sedan har vi har väl haft med i planerna att några högre hus ska kunna få plats här. Som grässtrån som sticker upp, säger han.

Många hus tycks stanna på max 80-90 meter. Varför inte gå lite högre?

— I närheten av Turning torso skulle detta inte vara helt lyckat. Torson är ett konstverk som ska sticka upp själv och inte kapslas in.

Många av de planerade projekten är ritade av danska arkitekter. Är de duktigare än de svenska kollegerna?

— De projekten är stora och har avgjorts i tävlingar där bidragen varit anonyma så visst, man kan dra den slutsatsen. Generellt kan man säga att de danska arkitektutbildningarna är mer konstbärliga vilket kanske skulle kunna förklara detta. Men totalt sett så har lokala arkitekter ritat mer än hälften av alla projekt i Malmö och på Malmö stad vill vi inte säga att danska arkitekter är bättre.

Har du själv någon höghusfavorit?

— Kronprinsen är omtyckt av många. Det är ett sakligt hus men vackert med sin mosaik.

Och något höghus som är överskattat?

— Det finns höghus, också i Malmö, som man skulle ha övervägt under en längre period. Som det är nu stoppar de bara upp. Och de har åldrats dåligt.

Malmös blivande höjdare i meter:

Point Hyllie: Cirka 100 meter.

Hotell Dockan: cirka 85 meter.

Malmö Kongress Konsert och Hotell: Cirka 75 meter.

Hotell Hyllie: Cirka 60 meter.

Meeting Point Malmö: 52 meter.

Niagara: Cirka 50 meter.

Slussplan: 38 meter.

Källor: Malmö stad, Akademiska hus, Skanska, JM, Wihlborgs.

Andra höjdare i Sverige:

Turning Torso i Malmö: 190 meter.

Kaknästornet i Stockholm: 155 meter.

Kista Science Tower i Stockholm: Cirka 117 meter.

Victoria Tower i Stockholm: 120 meter.

Uppsala domkyrka i Uppsala: Cirka 119 meter.

Källor: Respektive byggnads hemsida, NCC.

Relaterade artiklar

Nu är Karlatornet högst i Norden
De bygger Axevalla Hästcentrum
HD prövar inte frågan – tvisten om Gondolens skadestånd är avgjord
Överklagar miljardkontrakt i tunnelbanans utbyggnad