Nyheter

Här är Sveriges hetaste byggprojekt

Hetast igen - den planerade stadsdelen Forsåker i Mölndal. Här ska det byggas bostäder, butiker, restauranger och kontor. Bild: Tomorrow AB


Det hetaste byggprojektet just nu, vintern 2019, är byggnationen i Forsåker. Projektet toppar listan över de mest ”punktbevakade” projekten i Sverige – för tredje året i rad.
Detta enligt Sverige Bygger som har gjort ett nedslag i sin omfattande databas och tagit fram en färsk lista över vilka projekt deras kunder är mest intresserade av. 

Här nedan ser ni listan över de mest punktbevakade byggprojekten i Sverige just nu – vintern 2019!

Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder Sverige Byggers tjänster för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka, valt ut som extra intressanta och högaktuella att hålla extra koll på. Projekten kan redan ha byggstartat (men bevakas fortfarande i databasen) men många av projekten är planerade och kommande projekt.

Vinterns 10 hetaste byggprojekt fördelar sig geografiskt jämnt mellan storstadslänen, men med tanke på en avsvalnad byggmarknad i Stockholm och en byggboom i väst är det kanske inte konstigt att listan toppas av ett projekt på Sveriges framsida. Stockholms, Skåne och Västra Götalands län har alla tre projekt vardera bland topp 10. Växande Uppsala har ett projekt med på listan. 

Det projekt som flest antal personer valt ut som extra intressanta på projektmarknaden är även den här gången Forsåker i Mölndal; en helt ny stadsdel, åtta minuter från Göteborgs Centralstation, där 6000 nya innevånare och 4 000 arbetsplatser blir verklighet. Som ett av Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt är det klart att man får uppmärksamhet, Mölndala Fastighets AB leder arbetet och skapar ett nytt Forsåker i samspel med platsens 300-åriga historia som pappersbruk, och det görs i samarbete med byggaktörerna Aspelin Ramm, ByggVesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam. 


Topplistan för hela Sverige: 


Placering , Tidigare placering, Projekt, Byggherre, Uppskattad byggkostnad  Mkr, uppskattad  byggstart

1 (1) Forsåker (fd Papyrus) nybyggnad flerbostadshus och lokaler i Mölndal, MölnDala Fastighets AB, 2500,  202106

2 (3) Danderyds centrum, Renovering och ombyggnad av köpcentrum och kontor i Mörby, Skandia Fastigheter AB, 700, 201903

3 (10) Helsingborgs lasarett, Byggnad 23, Nybyggnad av sjukhus, Region Skåne Regionfastigheter, 1000, 201808
4 (9) Karlatornet, nybyggnad av flerbostadshus/hotell/handel i Göteborg, etapp 1A, Karlastaden Utveckling AB, 350, 201708

5 (NY) Slussen; Land, Ombyggnad av Slussen i Stockholm, Stockholms stad exploateringskontoret, 8000, 201606

6 (8) Uppsala Arena/Uppsala Event Center
, Nybyggnad av multiarena vid Gränby centrum, SBB i Norden AB, byggkostnad ej officiell, 201909

7 (6) Inspi Health Campus, nybyggnad av hotell, forskning/utbildning, förebyggande hälsa i Malmö,  INSPi AB, 500,  202004

8 (7) Clarion Hotel SeaU
, Perrongen, nybyggnad av kongressanläggning/hotell i Helsingborg, Midroc Property, Development AB, 600, 201708

9 (NY) Makrillen, nybyggnad av bostäder och butiker i Göteborg, Bostads AB Poseidon, 500, 201806

Hetaste projekten regionsvis:

Norrland:

Från fjärdeplatsen rusar nu Skellefteå Kulturhus upp till att bli det hetaste projektet i Norrland. Skellefteå växer så det knakar, och näringslivet, privatpersoner, allmännyttan och kommunen hjälps åt att bidra till den största byggboom Skellefteå upplevt på över 20 år. Det nya kulturhuset innefattar scener, ateljéer, utställningsytor, bibliotek, samt i en intilliggande huskropp byggs en hotelldel på 19 våningar. Då träindustrin har varit en av Skellefteås viktigaste näringar i flera hundra år är det ju inte helt förvånande – men ändå spektakulärt – att tornet är uppbyggt av prefabricerade rumsmoduler i massivt trä med en korslimmad trästomme, vilket gör det till ett av världens högsta trähus! Genom den glasade fasaden har man också en milsvid utsikt över staden, samtidigt som man utifrån kan se hur t ex en hängning av en ny utställning i konsthallen tar form. Kulturhuset får också solceller på taket och grönskande terrasser. Delar av kulturhusets taklandskap blir öppet för besökare som kan njuta av härlig natur – mitt i stan. White arkitekter har ritat och HENT Sverige AB står som totalentreprenör.

Ett annat spännande projekt är Bergsbadet i Järvsö som kommer in som nykomling och kniper sjätteplatsen på listan. Kombinationen av upplevelsebad i ett bergrum, en stor SPA-anläggning i anslutning till skidbacken samt den milsvida utsikten över den vackra naturen i Järvsö kommer göra anläggningen helt unik i sitt slag. Ligger i förstudiefasen. Det här får vi säkert anledning att återkomma till i kommande listor. 

Mellansverige (exkl. Stockholm):

Det är väldigt många nya lirare på listan över populära byggprojekt i mellersta Sverige, men det är fortfarande multiarenan vid Gränby centrum i Uppsala som lockar mest ”tittare”. 

Stockholms län:

Ombyggnaderna för att skapa nytt centrum i Danderyd (tidigare kallat Mörby centrum) toppar listan för Stockholmsprojekten även denna gång. Det är ett miljöcertifierat projekt där COWI Projektbyrån AB projektleder, och entreprenörer är under upphandling. Byggstart till våren 2019. 

Västra Götaland:

Som nämnt är det Forsåker som ligger överst på listan över projekten på riksbasis, och så är det ju också om man gör ett nedslag i Västra Götalandsregionen. Just nu är utvecklingen av Forsåker inne i en mycket intensiv fas där detaljplanen ska ställas ut för granskning under våren. Planeringen av nya bostäder och kommersiella lokaler samt en omfattande infrastruktursutveckling pågår parallellt. Historiska byggnader strålar varsamt ihop med modern arkitektur för att ge området en unik karaktär.

Södra Sverige (exkl. Skåne):

Nu har några slutbevakade projekt gjort plats för flera uppstickare i listan för södra Sverige. Kattegattskolan och Tändstickshotellet ligger fortfarande i topp, men Håstens simhall i Varberg och World Trade Center på Pottholmen i Karlskrona klättrar (* I senaste numret av Byggvärlden angavs felaktigt Landskrona som ort). Detta är förmodligen det sista vi ser av Kattegattskolan också i listan, då byggnationen har pågått ett bra tag och det är få entreprenader kvar att handla upp.

Skåne län:

Sjukhuslokalerna i Helsingborg, Lund och Malmö är gamla och många lokaler är slitna. Nu ser vi inte bara ett utan tre projekt på listan som vittnar om att det är hög bevakning på vårdlokaler i regionen. Sjukhuset i Helsingborg toppar, där utökas området med en 46 000 kvm stor sjukhusbyggnad som ska innehålla somatiska mottagningar och dagvård, psykiatrisk mottagning, dagvård och heldygnsvård, provtagningscentral och laboratorier samt kök och restaurangdel och lokaler för stöd och service. Projektet ska utföras som miljöbyggnad klass Silver. 

Källa: Byggsveriges affärskälla – Sverige Bygger. Sveriges mest använda tjänst för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden

* Topplistor för samtliga regioner finns publicerade i Byggvärlden nr 2-2019