Nyheter

Här är vinnarna av Kasper Salin-priset

Ett flerbostadshus, ritat av de boende. Med trädgård på taket och träd på balkongerna. Det är vinnaren av årets Kasper Salin-pris.

Urbana villor ligger ett stenkast från Turning torso i Malmös nya stadsdel Västra hamnen. Det stod klart i maj 2008 efter en byggprocess på fyra år och med 30 entreprenörer. Nu har bostadshuset vunnit Sveriges största arkitekturpris: Kasper Salin-priset.
– Det här erkännandet hade vi inte kunnat våga hoppas på, säger Cord Siegel, som är en av arkitekterna bakom byggnaden.
I juryns motivering står det att ”Med entusiasm, engagemang och en okonstlad attityd till form har Urbana Villor fördjupat diskussionen om målen för det goda livet med ett boende i gemenskap med sikte på ökad hållbarhet. Med en slags ”charmig slarvighet” är projektet likväl omsorgsfullt genomfört.”
Totalt bor det sju familjer i Urbana villor. Arkitekterna Cord Siegel och Pontus Åqvist med respektive familjer är två av dessa. Tillsammans med de andra boende har de byggt ett hus, utformat exakt efter vad som passar just dem.
– Vi har inspirerats av den tyska staden där folk i hög grad gått samman och byggt sina egna flerbostadshus. Det är ett slags hippiealternativ som gått hem, säger Cord Siegel.

Det låter som om det kan bli dyrt om alla boende ska få sina önskemål tillfredställda.
– Nej, det blir inte det eftersom man undviker mellanhänder som till exempel mäklare. Vi vill inte säga hur mycket Urbana villor kostat men det är inte mer än ett normalt svenskt bygge av motsvarande storlek.

Jag har hört att i din och din sambos lägenhet så är det ett gemensamt sov- och badrum. Är det verkligen så bra planerat?
– Det finns för- och nackdelar. Det är nära till badet och det blir ljust. Men samtidigt hör den andra när man går på toa.