Nyheter

Här blir det rekordstort bygge – nästa sommar

Norr om Stockholm växer den nya stadsdelen Arenastaden upp. Om något år blir den norra Europas största byggarbetsplats. Här ska fotbollslandslaget få sin nya hemvist.

Grundläggningsarbete pågår på ett vidsträckt och snötäckt område. Den här kyliga dagen i februari är 150 man sysselsatta på bygget. Men om något år kommer det att vara norra Europas största byggarbetsplats.

– Sommaren 2011 kommer vi att vara på topp. Då kommer vi att vara 300-400 personer som jobbar på arenan och omsätta 100 miljoner i månaden, säger Anders Bysell, arbetschef på bygget.

Här ska en ny stadsdel ta form, med bostäder, kontor, hotell, ett köpcentrum och Sveriges nya national-arena, Swedbank Arena. Den ska kunna hysa fotbollslandslagets matcher och 50 000 åskådare. När andra nöjesevenemang arrangeras ska den kunna ta emot 65 000 besökare.

Swedbank Arena byggs med ett öppningsbart tak.

– Det är väldigt speciellt för alla yrkesgrupper, men särskilt för arkitekt- och konstruktörssidan. Vi kommer att jobba med entreprenörer från olika delar av Europa som är specialister på arenabyggen, säger Erik Westman, platschef på arenabygget.

Arenor med öppningsbart tak har tidigare uppförts i Tyskland, England och Holland.

– Men aldrig där det är så kallt som här, säger Anders Bysell.

– Man har inte behövt räkna på snölaster tidigare. Det leder till konstruktionsproblem här, det är enorma laster och höjder vi arbetar med, säger Erik Westman.

Peab ska bygga hela området. Hittills har bygget av arenan och infrastrukturen dragit i gång.

Den gamla sjöbottnen har lett till att grundläggningsarbetet har blivit besvärligt. Omkring 7 000 betongpålar kommer att krävas för att ge stadga åt arenabyggnaden.

– Det är oerhört komplicerad grundläggning. Marken har ingen bärighet och kan inte ta några laster över huvudtaget, säger Anders Bysell.

På andra sidan Stockholm, intill Globen, bygger Peab Stockholmsarenan, en annan fotbolls- och nöjesarena med öppningsbart tak. Med sina 30 000 sittplatser kommer dock Stockholmsarenan att bli något

mindre än Swedbank Arena.

– Det är en stor fördel att vi har båda projekten, vi kan dra nytta av varandras erfarenheter. Vi pratar nästan dagligen med varandra och utbyter all den kunskap som är av intresse när det gäller samordning, leverantörer, teknik och konsulter, säger Anders Bysell.