Nyheter

Här byggs energisnålt

”Vi vill bli världsledande på grönt byggande så därför passar det här projektet bra in i vår strategi.” Det sa Johan Karlström, koncernchef på Skanska när han talade vid byggstarten av 97 passivhuslägenheter i Stockholm.

Det klassiska spadtaget för att dra igång nya byggprojekt har konkurrerats ut nya initiativ. När NCC i förra veckan startade bygget av sitt passivhusprojekt i Beckomberga hade spadtaget bytts mot en tävling med radiostyrda dumprar. Och när Skanska under tisdagen startade sitt projekt med 97 passivhuslägenheter för Svenska Bostäder, gjordes det genom att plantera ett vårdträd.

Lägenheterna, som ska stå klara våren 2010, ska förbruka knappt hälften så mycket energi för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel som en konventionellt byggd hyreslägenhet. Detta ska ske genom välisolerade väggar och tak, energisnåla fönster och en värmeväxlare som ska värma tilluften med hjälp av värmen i frånluften. I normala fall ska de boende värma upp lägenheterna, vid köldtoppar ska fjärrvärme och små eldrivna element värma luften.

Alla lägenheterna utrustas med en SBox, som gör det möjligt för de boende att se hur mycket vatten och energi de gör av med.

– När tonåringen går in i duschen en kvart får man reda på exakt vad det kostar, säger Ola Jansson, tekniskt ansvarig hos Skanska.

Johan Karlström flaggade också för att Skanska ska bli en större aktör inom grönt stadsbyggande.

– Vi kommer att satsa mer på att bli en grön stadsutvecklare med grön profil, säger Johan Karlström.