Nyheter

Här byggs Europas första 3D-printade hus

Betongskrivaren skriver ut med en hastighet av 2,5 meter per minut. Varje tryckt lager har en höjd av 20 mm. Foto: 3D Printhuset

Bygget av Europas första 3D-printade hus pågår för fullt i Nordhavn, Köpenhamn.

Med hjälp av en 3D-betongskrivare växer det 50 kvadratmeter stora kontorshotellet The BOD fram.

Bland fördelarna nämns mindre materialspill, mer organiska former och färre antal fel och arbetsolyckor. 

Byggandet av Europas första 3D-printade hus är ett demonstrationsprojekt som syftar till att visa hur 3D-teknik kan användas i byggande i Danmark. Danmark har tidigare legat långt efter de andra europeiska länderna, liksom USA, Kina och Ryssland på detta område. 

Med det här projektet hoppas byggherren 3D Printhuset A/S, som ligger bakom projektet, sätta Danmark på kartan. Enligt 3D Printhuset är The BOD, som är en forkortning av ”Building on Demand, det första 3D-byggda huset i Europa, och det byggs enligt danska och europeiska standarder.

–  Vi är mycket stolta över att göra detta demonstrationsprojekt där vi för första gången i Europa visat att 3D-utskrifter kan användas för att bygga en byggnad som uppfyller de strikta normer och standarder vi har här, säger Henrik Lund-Nielsen, Adm.Dir på 3D Printhuset, i samband med byggstarten.

För att minimera kostnaderna för demonstrationsprojektet har en mycket liten byggnad valts, men samtidigt är den tillräckligt stor för att visa de arkitektoniska friheterna och möjligheterna som användningen av 3D-utskrift resulterar i. Byggnaden var designad av arkitekten Ana Goidea, MAA.

Bland fördelarna nämns bland annat mindre materialspill och ökad återvinning. Mängden avfall som genereras blir mer begränsat än normalt. Återvunnet material kommer också att användas både i receptet på betongen, men även isoleringen av väggarna görs med återvunnet material.

Andra fördelar med den digitala produktionsmetoden är, enligt Henrik Lund-Nielsen och tekniska chefen Jakob Jørgensen, ökad automation, större designfrihet och mindre miljöpåverkan. Automatiseringen av processerna kommer ocksåt ha ett positivt inflytande på antalet fel och arbetsolyckor.

I bygget används en 3D-betongskrivare, som utvecklats av byggherren. Den är av typen ”gantry” och har en storlek på 8 x 8 x 6 meter och den skriver ut med en hastighet av 2,5 meter per minut. Varje tryckt lager har en höjd av 20 mm och en bredd på 50-70 mm beroende på applikationen.  I The BOD kommer 3D-skrivaren skriva ut väggar med en höjd av 4,5 meter.

Hela huset beräknas vara färdigbyggt på ett par månader.