Byggprojekt

Här byggs Nordens största fabrik i KL-trä

Södras nya fabrik för KL-trä blir 270 meter lång och 52 meter bred. Foto: Arkitektbolaget

I Värö strax norr om Varberg byggs nu Södras nya fabrik för korslimmat trä. Redan i maj kommer den 270 meter långa byggnaden, som givetvis byggs i KL-trä, att stå klar.

Södras nya fabrik blir 20 000 kvadratmeter stor, 270 meter lång och 52 meter bred. Här kommer 100 000 kubikmeter korslimmat trä att produceras årligen. Materialet ger, enligt pressmeddelandet från Arkitektbolaget, nya möjligheter till träkonstruktion då paneler kan göras i mycket stora dimensioner. Dessa kan stabilisera byggnader i många våningar och ersätta betong i bjälklag och bärande väggar.

– Det har varit ett väldigt roligt och utmanande projekt med de stora spännvidderna och jakten på nya tekniska lösningar, samtidigt som vi vill behålla den arkitektoniska idén. Den här byggnaden blir inte bara en låda som många fabriker utan något man lägger märke till, säger Ola Malm, ansvarig arkitekt på Arkitektbolaget.

En av norra Europas största

Fabriken, som blir en av norra Europas största industribyggnader i KL-trä, byggs intill Södras massabruk och sågverk i Värö. Byggentreprenör är MTA Bygg och Anläggning.

– Den här byggnaden berättar att vi är en seriös aktör som tror på KL-trä. Det är en rätt ny produkt i Sverige och marknaden växer något oerhört. Från och med i år måste alla byggnader klimatdeklareras och då får det här materialet en viktig roll. Vårt KL-trä minskar klimatavtrycket med upp till 80% jämfört med en betongstomme och det väcker ett stort intresse, säger Urban Blomster, marknadschef på Södra Building Systems.

För Arkitektbolaget blev uppdraget en chans att stretcha möjligheterna med det material som man propagerat för under en längre tid på grund av dess goda egenskaper och låga klimatavtryck.

– Fabriken får en träfasad och ett traditionellt sadeltak med stora taksprång som stöds av snedstag på utsidan. Vi har hämtat designen från gamla tiders virkestorkar, säger Ola Malm.

Stort intresse

Fabrikens estetiska uttryck är extra viktigt då Södra räknar med besök av många kunder som vill se KL-träets möjligheter med egna ögon. Fabriken får en entrébyggnad med konferensrum där besökarna via ett fönster på andra våningen får panoramautsikt in i tillverkningen.

– Vi har redan nu ett enormt besökstryck från arkitekter och byggherrar. Många vill bygga med det här nya materialet, men de vill veta mer och se produktionen för att förstå möjligheterna. Byggnaden blir ett levande bevis på att det går alldeles utmärkt att bygga med och får våra kunder att våga ta första steget, säger Urban Blomster.

Fabriken står färdig i maj 2022 och börjar leverera i augusti.