Byggprojekt

Här byggs Volvos nya batterifabrik

Volvos nya batterifabrik byggs i Mariestad.
AB Volvos nya batterifabrik byggs i Mariestad. Foto: Mariestads kommun.

Volvos nya batterifabrik kommer att byggas intill E20 i Mariestad. Etableringen innebär en rad nya arbetstillfällen för Skaraborg och Mariestad.

Enligt AB Volvo är Mariestad en idealisk plats för batterifabriken med bland annat närheten till E20, Volvokoncernens motorfabrik i Skövde och dess forsknings- och utvecklingscenter samt huvudkontor två timmar bort i Göteborg.

Storskalig produktion

Jens Holtinger är global chef för Volvos lastbilsproduktion och medlem av koncernledningen.

– Det känns roligt och stimulerande att vi tagit detta steg på vägen mot en storskalig produktion av battericeller i Mariestad. Nu ser vi fram emot att tillsammans med kommunen planera för kommande process med sikte på att etablera en fabrik för battericeller som kommer användas för att stödja en global upprullning av elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor för olika applikationer, säger han.

Offentligt samråd

Mer exakt ska fabriken byggas i Korstorp i den östra delen av Mariestads tätort. Volvokoncernen kommer att gradvis öka kapaciteten, för att nå storskalig serieproduktion före 2030.

Etableringen av produktionssiten är avhängig godkännande från berörda myndigheter. Den slutgiltiga lokaliseringen kommer att beslutas efter offentligt samråd och verksamheten är beroende av miljötillstånd.

Glädje i Mariestad

Johan Abrahamsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Mariestad. 

– Det är helt fantastiskt, inte bara för Mariestad utan för hela Skaraborg och regionen. Det är en historisk satsning som kommer att ske i Mariestad, vilket kommer att trygga framtidens arbetstillfällen. Nu får vi belöningen för vårt långsiktiga arbete med att marknadsföra Mariestad nationellt och internationellt med vårt fina geografiska läge. 

”Resultat av en längre tids arbete”

Jonas Johansson, utvecklingschef i Mariestads kommun, säger att kommunen haft ett gott samarbete med Volvokoncernen.

– Det är mycket glädjande att Volvokoncernen, som är en världens största tillverkare i sin bransch, vill satsa hos oss i Mariestad. Tillsammans med invånare i regionen är vi platsen med lång industritradition som får stor betydelse för omställningen till ett hållbart klimat. Etableringen är ett resultat av en längre tids arbete inom kommunen med att få till en större etablering inom vårt koncept att det ska vara bra för klimatet och skapa många arbetstillfällen, säger han.