Nyheter

Här får husen en extra våning

I ett enda lyft förvandlas fyrarummare från 70-talet till femmor med etage och takterass. – Vi har aldrig gjort så här tidigare, och jag vet ingen annan som gjort det heller, säger NCC:s entreprenadchef Hans-Olov Anholm.

Hela proceduren tar några minuter — boxmodulen körs fram på lastbilstrailer, hissas upp och läggs på taket med två meters utskjut från husgaveln. Senare ska man ta upp ett hål i den underliggande fyrarumslägenhetens tak, för att ge plats åt en spiraltrappa mellan vardagsrummet och den nya takvåningen.

Enligt NCC Construction, som installerar etagevåningarna på uppdrag av Botkyrkabyggen, är metoden unik i Sverige.

– Tanken från arkitekten var att det skulle vara en modul, och det vore svårt att jobba utanför kanten på annat sätt, säger Hans-Olov Anholm.

Den nya övervåningen är på 23 kvadratmeter. Kortsidan som sticker utanför gaveln har försetts med panoramafönster. I anslutning till takvåningen ska man anlägga en terrass på cirka 15 kvadratmeter, i antingen söder- eller västerläge.

Totalt handlar det om tio flerbostadshus i Alby som ska förses med takvåningar på detta sätt.

Syftet är att skapa större bostäder i befintliga fastigheter, och att bryta upprepningen i de enhetliga miljonprogramsfasaderna.

– Självklart hoppas vi att detta kan bidra till att göra Alby som helhet mer attraktivt, säger Botkyrkabyggens projektledare Erika Held.

Modulerna ansluts till hyresrätter på 92 kvadratmeter, så att den totala boendeytan blir 115 kvadratmeter. De befintliga lägenheterna får också nya kök och viss renovering av ytskikt.

Hyran för den ombyggda lägenheten ligger runt 9 000 kronor per månad i 2010 års hyresnivå. De hyresgäster som inte velat bo kvar efter ombyggnad och hyreshöjning har erbjudits en annan, likvärdig lägenhet.

Etagevåningarna har ritats av arkitektbyrån Sandellsandberg och tillverkats av Plusshus i Kristinehamn. Totalkostnaden för påbyggnad och renoveringar i de tio berörda husen ligger på cirka tolv miljoner kronor.

TOMMY HARNESK