Nyheter

Här får man mest kvadratmeter för pengarna

14 kvadrameter eller 116? Det är vad en miljon kronor räcker till beroende på vart i landet man köper bostadsrätt. Bild: Getty Images

En liten etta med kokvrå i Stockholm, eller en stor femma längre norrut i Sverige? 

Ja, det är var man får för en miljon kronor, enligt Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik kartlagt hur många kvadratmeter bostadsrätt du kan få för en miljon kronor i olika delar av landet.

Totalt ingår 100 kommuner i kartläggningen som baseras på prisstatistik från det senaste året. Resultatet visar att du kan få hela 116 kvadratmeter bostadsrätt för en miljon kronor i en kommun, medan du enbart får 14 kvadratmeter för samma slant i en annan kommun.

En miljon kronor ger dig nämligen ynka 14 kvadratmeter i Stockholm eller hela 116 kvadratmeter i Sandviken.
Den norrländska kommunen toppar, tillsammans med Nässjö och Kiruna, listan över de kommuner där du får mest kvadratmeter bostadsrätt för pengarna.

På listan över var du får minst utrymme återfinns däremot fem kommuner i Stockholms län. 
Göteborgs kommun hamnar på sjunde plats, där man kan få 23 kvadratmeter för en miljon och i Malmö kommun så räcker pengarna till  40 kvadrat boyta.

– Om man kan tänka sig att bo i en mindre stad och pendla till sitt arbete i storstaden finns det mycket pengar att spara. Flyttar du exempelvis till Eskilstuna som ligger några mil från Stockholm kan du få nästan fyra gånger så många kvadratmeter för en miljon. En förutsättning för att fler ska välja att bo utanför städerna är välfungerande kommunikationer och utvecklad infrastruktur. Det har stor betydelse vid val av bostadsort och kommer även vara avgörande för att bevara en levande landsbygd framöver, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Topplista: Här får du flest antal kvm för en miljon kronor
Sandvikens kommun: 116 kvm
Nässjö kommun: 115 kvm
Kiruna kommun: 110 kvm
Lidköpings kommun: 109 kvm
Vänersborgs kommun: 106 kvm

Topplista: Här får du minst antal kvm för en miljon kronor
Stockholms kommun: 14 kvm
Sundbybergs kommun: 17 kvm
Danderyds kommun: 17 kvm
Solna kommun: 17 kvm
Lidingö kommun: 19 kvm