Nyheter

Här fortsätter byggboomen

Bostadsbyggandet sjunker men annars fortsatt högtryck. För Uppsala finns det många ljusglimtar i lågkonjunkturen. <br></br> — Det har varit, och är en byggboom här, säger Carl-Johan Engström, planeringsdirektör på Uppsala kommun.

I Uppsala sträcker sig byggkranarna mot skyn. De senaste åren har flera stora byggprojekt påbörjats eller nyligen avslutats, och flera satsningar är på gång. Kort sagt; Uppsala är en stad med växtvärk.

— På kommunen har vi haft ett långsiktigt mål att bygga ungefär 1 000 lägenheter per år. De senaste åren har vi påbörjat byggandet av betydligt fler lägenheter än så. Nu kan man säga att bostadsmarknaden har störtdykt men vi tror inte att nedgången inom byggsektorn blir så stor ändå, säger Carl-Johan Engström.

Orsaken är stora satsningar på offentliga byggnader och infrastrukturen framöver.
— Vi räknar också med att intresset för att bygga hyresrätter ökar nu. Vi har redan fått signaler på detta, tillägger han.

De senaste decennierna har också Uppsala växt anmärkningsvärt i storlek och enligt Uppsala kommun är staden en av de snabbast växande i Sverige. Numera bor det nästan 190 000 personer i Uppsala.

— Vi brukar jämföras med städer som Västerås och Norrköping men vi har växt fortare. Orsakerna är flera. Vi ligger bra till med närheten till både Arlanda och Stockholm. Sedan har vi en industriprofil som inte är så konjunkturkänslig, till exempel medicinbranschen. Och så har kommunen haft en tydlig vision att bostäder i sig skapar en expansion. Därför har man satsat på att bygga bostäder för att locka hit folk, säger Carl-Johan Engström.

Ett av de största byggprojekten i Uppsala just nu är Fyrisvallen. Totalt är det nästan 350 lägenheter som byggs fördelat på tre entreprenörer: NCC, Skanska och Peab. För Skanskas del handlar det om 78 bostadsrätter som ska vara klara i maj i år.

— Arbetet flyter på bra. Överhuvudtaget är det bra fart här i stan även om vi såklart märker av en avmattning nu, säger Skanskas platschef Ulf Asplund när Byggvärlden kommer på besök.

Att Uppsala inte är helt skonat från lågkonjunkturens verkningar blir lite mer konkret inne bland de nästan klara vita huskropparna med mörk träpanel högst upp.

— Nu finns det fortfarande arbete men vi får se vad som händer när det är klart. Det känns som om det är mycket planer men att allt förhalas, säger byggarbetaren Micke Larsson medan han slutarbetar med inredningen i en av etagelägenheterna.

Han får medhåll av kollegan Bengt Kumlin som i samma lägenhet arbetar med panelen vid balkongdörren.
— Redan har ett par gubbar förflyttats till Stockholm för att det inte finns arbete här. Själv vet jag inte alls vad som händer efter detta, säger han.

De största projekten i Uppsala

Nybyggnad av varuhus för Ikea: 500-600 miljoner kronor.

Pedagogikum, utbildningslokaler: 200 miljoner kronor.

Luthagen 62:7, studentbostäder: 280 miljoner kronor.

Ringgatan/Fyrisvallsgatan, bostäder: 250 miljoner kronor.

Gränby centrum, affärslokaler och p-platser: 200 miljoner kronor.

Fyrisvallen Luthagen 1:4, flerbostadshus och förskola: 160 miljoner kronor.

Ångkvarnen 1, bostäder: 150 miljoner kronor.

Strandbogatan, resecentrum, anläggningsentreprenad: 141 miljoner kronor.

Observatoriet, studentlägenheter: 112 miljoner kronor.

Kvarngärdet 1:6, bostäder: Cirka 100 miljoner kronor.