Nyheter

Här har du svenskens drömfritidshus

Vill du ha ett fritidshus nära vattnet, och vill du helst inte tillringa sommaren med en hammare i handen? Då är du som de flesta andra, enligt en undersökning gjord av Mäklarsamfundet.

Ett renoverat fritidshus, gärna rött, som ligger nära en sjö eller havsstrand. Så ser svenskarnas drömfritidshus ut. Det visar en ny undersökning från Mäklarsamfundet. Cirka 2 000 fastighetsmäklare har fått rangordna vilka positiva kriterier som påverkar efterfrågan på fritidshus mest.

Följande kriterier placerade sig på topp tio listan:

1. Nära vatten eller sjö.

2. Hög standard med indraget vatten.

3. Ett klassiskt torp.

4. Rött hus med vita knutar.

5. Ensligt läge.

6. Mer fokus på tomten än huset.

7. Hus för många personer eller flera familjer.

8. I skogen.

9. Fritidshus med renoveringsbehov.

10. Nära närmaste granne.

Enligt Mäklarsamfundet har Sverige ett stort och varierat bestånd av fritidshus.

— Sverige är speciellt på det viset. Torparstugorna är nästan unika. Många länder, till exempel Danmark och Tyskland, har i stort sett bara så kallade sportstugeområden med hus byggda samtidigt, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Finns det någon punkt på listan som överraskar?

— Ja, jag hade nog trott att fritidshus med renoveringsbehov skulle vara populärare. Inte minst efter alla renoveringsprogram på tv. Sedan är det kanske inte förvånande men svårlöst att så många av oss vill bo enskilt men samtidigt ha det bekvämt med hög standard.

Visar undersökningen att svenskar vill ha gamla men nyrenoverade röda stugor?

— Ja. Höljet ska vara som ett fritidshus men innandömet ska vara som ett permanentboende. Vattenpumpen har i många fall ersatts av jacuzzi och golvvärme. Och det är klart att har man ett fritidshus i till exempel fjällen så förlängs ju säsongen om standarden är högre, säger Claudia Wörmann.

Hur ser intresset ut för helt nybyggda fritidshus?

— Det är svårt för mig att svara på i nuläget. Men visst finns det folk som tycker om det också.

Generellt sett så är efterfrågan på fritidshus större än utbudet i Sverige, trots det stora beståndet.

— Det beror bland annat på att fritidshus ofta går i arv och inte kommer ut på marknaden, berättar Claudia Wörmann.

Samtidigt som Mäklarsamfundet redovisar sin undersökning har Statistiska Centralbyrån släppt en rapport som visar att det utländska ägandet av fritidshus i Sverige ökar kraftigt. I Sverige hade lite mer än 33 000 fritidshus utländska ägare förra året. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2008. Det utländska ägandet av fritidshus i Sverige uppgår till knappt sex procent av det totala antalet bostäder som används för fritidshusändamål. Störst är det utländska ägandet i Kronobergs och Värmlands län med 39 respektive 21 procent. Ägarna kommer främst från Danmark, Tyskland och Norge.

Har utländska köpare annorlunda önskemål när det gäller fritidsboendet?

— Nja, jag tror nog att många köpare från till exempel Tyskland och Danmark gärna vill bo där det är ödsligt, i skogen eller på fjället, eftersom de kommer från tätbefolkade områden, säger Claudia Wörmann.