Nyheter

Har jobbat utomlands i 13 år

Tomasz Nitecki, team leader, på NCC Montage. Foto: Susanne Bengtsson

NCC har fått i uppdrag av akademiska Hus att utföra mark- och grundläggningsarbeten för det nya universitets området Campus Albano i Stockholm.
I projektet jobbar ett 30-tal polska betongarbetare från NCC:s egna bemanningsföretag.
– Vi bygger formar och gjuter grunden, berättar Tomasz Nitecki, team leader, som jobbat åt NCC Montage i drygt två år.

NCC:s uppdrag i Albano omfattar bland annat grundläggning och betongarbeten för fyra huskroppar, en yta som omfattar 22 500 kvadratmeter. NCC har personal på plats för betongjobben via NCC Montage.

– Jag har ansvar för 31 yrkesarbetare, säger Tomasz Nitecki, som är anställd som team leader.

Han pratar engelska, vilket är ett krav för dem med arbetsledande ställning. I två år och tre månader har han jobbat åt NCC:s bemanningsföretag, och innan Albano jobbade han med utbyggnaden av Södersjukhuset.
– Totalt sett har jag jobbat utomlands i 13 år, i Sverige, Norge och Island och åt olika byggföretag, berättar Tomasz.

Lönen är en av faktorerna som lockar med utlandsjobb.
– Det ger bättre pengar, kanske att jag tjänar 50 procent mer på att jobba utomlands än att ta ett liknande jobb i Polen. Men Polen är på väg uppåt lönemässigt, det byggs väldigt mycket i Polen nu.

Arbetsveckorna i Sverige blir intensiva med 10 timmars arbetsdagar.

Tomasz Nitecki bor, tillsammans med tre kollegor, i en lägenhet som NCC Montage hyr i södra Stockholm. På kvällarna blir det mest matlagning och vila.

– När jag är här och jobbar vill jag jobba så mycket det går. Jag jobbar fyra veckor och är sedan ledig en vecka, då åker jag hem. Men jag brukar också åka hem en helg där emellan.

Tomasz har sin familj hemma i Dzierzoniów, en stad i sydvästra Polen.
– Jag håller på och bygger hus hemma. Vem vet, när huset är klart kanske jag tar jobb hemma i Polen. Men just nu är det här bästa lösningen.