Nyheter

Här kostar villorna mest – och minst – i landet

I landet som helhet får en bostadsköpare betala i snitt 3,5 miljoner kronor för en villa på 126 kvadratmeter, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 28 000 kronor. Foto: Susanne Bengtsson

En genomsnittlig svensk villa kostar mest på Lidingö, i Stockholms län – 9,9 miljoner kronor. Samma summa räcker till hela 24 snittvillor i Norsjö kommun i Västerbotten. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under pandemin har efterfrågan på villor varit mycket hög över hela landet – fler vill bo större och ha bra förutsättningar att arbeta på distans.

– Framöver kommer vi att se störst prisökning i kommuner med goda pendlingsmöjligheter där det är möjligt att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.
På Lidingö kostar en genomsnittlig svensk villa, ett hus på 126 kvadratmeter, hela 9,9 miljoner kronor. Det är dyrast i Sverige och motsvarar ett kvadratmeterpris på 78 000 kronor. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik undersökt vad det kostar att köpa ett hus i den storleken i olika delar av landet. 
– Det senaste årets stora prisuppgång för villor har gjort att många familjer i storstadsområden i stället letar efter fritidshus, för att få råd med större yta och en egen trädgård. Det är en utveckling som vi troligtvis kommer att se mer av, säger Marcus Svanberg.

Den som vill göra en billigare husaffär får bege sig norrut. I Norsjö kommun i Västerbotten är villapriserna allra lägst.  Medelpriset på 3 200 kronor per kvadratmeter gör att snittvillan här kostar 408 000 kronor. Det betyder att en bostadsköpare kan köpa 24 hus i Norsjö för samma pris som en villa på Lidingö.

I landet som helhet får en bostadsköpare betala i snitt 3,5 miljoner kronor för en villa på 126 kvadratmeter, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 28 000 kronor.

Här är genomsnittsvillan dyrast i landet:  

1. Lidingö stad  9,9 miljoner kr  

2. Danderyds kommun 9,7 miljoner kr  

3. Solna stad  8,9 miljoner kr 

4. Nacka kommun 8,1 miljoner kr  

5. Stockholms stad 7,8 miljoner kr

 
Här är genomsnittsvillan billigast i landet:
 

1. Norsjö kommun 408 000 kr

2. Malå kommun 419 000 kr

3. Överkalix kommun 560 000 kr

4. Ragunda kommun 562 000 kr

5. Övertorneå kommun 586 000 kr