Nyheter

Här lyfts radhusen upp på taket

På Gärdet i Stockholm förvandlas ett kontorshus till bostäder. Med hjälp av radhusmoduler på taket blir huset två våningar högre.- Utan radhusen hade vi inte fått ihop projektet ekonomiskt, säger Thomas Hollaus på Aros Bostad.

18 radhus ska sättas på taket till kontorshuset. Varje radhus byggs av ungefär fyra färdiga moduler som har producerats av Moelven.

– Det här är ”upper class-radhus”, det blir extremt attraktiva lägenheter med utsikt mot Gärdet, säger Thomas Hollaus, byggchef på Aros Bostad.

Radhusen är också ett sätt att utöka boytan och få in fler bostäder på fastigheten.

Modulerna lyfts försiktigt från lastbilen upp till taket och förs på plats av montörerna. I dag är väderförhållandena goda och arbetet ligger före tidsschemat.

– Det underlättar om det är vindstilla och fint väder, säger montören Lars-Erik Erlandsson. Värre var det när de första modulerna skulle lyftas på plats. Då blåste det rejält, vilket stoppade upp arbetet.

Det här är inte första gången som beställaren Aros Bostad bygger radhus ovanpå en befintlig fastighet. Företaget har utfört ett motsvarande projekt i Västerås, men där platsbyggdes radhusen. – Det blev inte speciellt effektivt. Här är det fantastiskt kul att vi har lyckats kombinera fabriksbygget med flexibla tillval och lyhördhet för vad kunden vill ha, säger Thomas Hollaus.

Lennart Berg, Stockholms-vd för bygg- och projekteringsledaren Ebab, ser flera fördelar med att använda färdiga moduler. Den korta byggtiden på plats ger en förbättrad arbetsmiljö. – Och man har bättre kontroll på kvaliteten, det är lättare att undvika fuktskador.

Moelven uppskattar att produktionstiden för de 18 radhusen har varit mellan två och tre veckor. När de lyfts upp på taket är de utrustade med kökssnickerier, kakel, klinker, badrumsinredning och ytskikt.

Moelven ser takpåbyggnader som en växande marknad och har anställt mer marknadsföringspersonal för att satsa på den projekttypen.

– Vi jobbar för att medvetandegöra arkitekter om möjligheten att förhöja huskroppen med lägenheter, säger David Öberg, marknadschef på Moelven.

Lägenheterna på Gärdet säljs som bostadsrätter. Priserna för radhusen ligger mellan 65 000 och 80 000 kronor per kvadratmeter. Och enligt Aros Bostad har försäljningen gått bra. Av totalt 137 bostäder är hittills 97 sålda.

– Det är vi nöjda med, absolut, säger Åsa Björnsdotter, projektledare på Aros Bostad.

Aros Bostad har nischat sig på att konvertera kontor till bostäder.

Tegeludden 11

Projektbeskrivning: En kontorsfastighet från 1960-talet byggs om till 119 lägenheter och 18 radhus.

Byggstart: Hösten 2009.

Inflyttning: Från årsskiftet 2010/2011.

Projektkostnad: Över 500 miljoner kronor (inklusive köp av fastigheten).

Byggherre: Aros Bostad.

Bygg- och projektutvecklingskonsult: Ebab.

Radhusproducent: Moelven.

Arkitekt: Tengbom Gruppen.