Nyheter

Här räddas gruvarbetarna

Hela världens ögon riktas i dag mot den gripande räddningsaktionen i den raserade koppar- och guldgruvan i Chile. 33 gruvarbetare är nu på väg upp från 620 meters djup.

Detta är en unik räddningsaktion. Aldrig tidigare har någon lyckats borra sig ned så djupt direkt från markytan — och lyckats.

Det bekräftar Håkan Johansson, det svenska företaget Bergteamets man på plats i Chile, i en intervju i Sveriges Radios Studio 1.

Bakom den lyckade operationen ligger det amerikanska borrföretaget Schramm som först tog upp det pilothål genom vilket man den 22 augusti fick veta att alla de instängda gruvarbetarna var vid liv.

Därefter transporterade Schramm sin stora bergborr T130 XD till olycksplatsen och började arbeta.

Och i måndags var man nere hos gruvarbetarna — en månad före den ursprungliga tidsplanen.

Schramms räddningsoperation har gått under beteckningen Plan B.

Parallellt med Schramm har två andra borrteam varit inkopplade i räddningsarbetet — sydafrikanska Terracem med bistånd från svenska Bergteamet (Plan A) samt kanadensiska Precision Drilling (Plan C).

I går morse sade Bergteamets vd Christer Gyllengahm till Ny Teknik att man fortsätter borra enligt Plan A till dess att man med säkerhet vet att Plan B fungerar.

Och fem minuter över midnatt chilensk tid kom den första gruvarbetaren upp helskinnad i räddningskorgen Fenix.

I en intervju med TV4-nyheterna säger nu Bergteamets Håkan Johansson att räddningsoperationen ser ut att lyckas och att man nu har avbrutit de andra borrningarna.

– Det har gått otroligt fort med Plan B, säger Håkan Johansson.

Inför öppen ridå

Räddningsaktionen i Chile är unik ur flera synvinklar.

1. Det har gått extremt fort.

2. Den har skett på extrema djup.

3. Den har skett inför öppen ridå med hela världens medier på åskådarplats, till skillnad från många andra gruvolyckor, framför allt i Kina.