”Här ser man verkligheten”

”Här ser man verkligheten”
En halv miljon har korsat gränsen. Lourdes Valencia bygger bostäder åt syriska flyktingar i Jordanien. ”Situationen är svår."
En halv miljon människor har flytt krigets Syrien över gränsen till Jordanien. Där bygger svenska insatsingenjören Lourdes Valencia bostäder till flyktingar. ”Situationen är svår. Man hade inte räknat med så många människor,” säger hon.

Minst 93 000 människor har dödats i kriget i Syrien enligt FN. Totalt har 1,6 miljoner syrier sökt skydd hos hjälporganisationen UNHCR i grannländerna.

Ingenjören Lourdes Valencia arbetar med planering av nya flyktinganläggningar för familjer som korsat gränsen till Jordanien. Vanligtvis är hon projektledare på avdelningen bygg, Region Skåne. Men via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick hon i våras frågan att hjälpa till vid Syrienkrisen.

– Jag är så tacksam att min chef gav mig tjänstledigt i sex månader. När man får förfrågan från UNHCR har man bara tre veckor på sig innan man ska vara på plats, säger Lourdes Valencia.

I Jordaniens huvudstad Amman jobbar hon i ett team av 10 ingenjörer, varav två är svenskar. Där finns fyra flyktinganläggningar och ingenjörsteamet planerar för en till. Bostäder, dagis och skolor byggs med prefabmoduler i samarbete med lokala företag.

– Jag pratar arabiska och det är en fördel i kontakten med entreprenörerna. En camp är som en liten stad, det finns små affärer som säljer allt och det finns dagis – även om standarden är långt ifrån det normala.

En halv miljon människor har sökt skydd i Jordanien och antalet ökar hela tiden.

– Varje dag när jag går till kontoret passerar jag alla dessa människor som köar för att få sina papper. Man blir ledsen när man ser hur de sitter på gatan. Här ser man verkligheten, det är tufft.

Det är inte första gången Lourdes Valencia arbetar som volontär. För två år sedan hjälpte hon till vid en allvarlig vattenkris i Uganda.

– Det var där fick jag smak för att hjälpa andra och att jobba i en internationell miljö. Det händer så mycket varje dag och arbetet ger nyttiga erfarenheter.

Förutom känslan att göra en insats har vistelsen i Amman också bjudit på möten med celebriteter. Norges utrikesminister Espen Barth Eide har besökt hjälparbetarna och nyligen hälsade även UNHCR:s officiella ambassadör på.

– Förra veckan hade vi besök av Angelina Jolie. Hon brukar komma flera gånger om året. Vi gick en runda med henne, hon var trevlig. Alla vi som är här jobbar väldigt hårt så det är roligt att hon vill komma hit och uppmuntra oss, säger Lourdes Valencia.

Marie Bergström
[email protected]

Relaterade artiklar

”Jobbet är integration för mig”