Nyheter

Här vill studenterna helst jobba

Sökmotorjätten Google är de svenska studenternas drömarbetsgivare.
Men bakom Google regerar de svenska storföretagen IKEA, H&M, Sweco, Skanska och Volvo Cars.
Det visar Universums studentundersökning FöretagsBarometern, där över 24 000 universitets- och högskolestudenter röstat fram sina framtida drömarbetsgivare.

Att Google toppar listorna när Sveriges universitets- och högskolestudenter rankar sina framtida arbetsgivare är ingen slump.
– I jakten på drömarbetsgivaren letar de svenska studenterna efter en arbetsgivare som på ett tydligt sätt kommunicerar ett högre syfte med sin verksamhet och där studenterna känner att de bidrar. Studenterna söker också arbetsgivare som tar work-life balance på allvar, som kan erbjuda kreativ arbetsmiljö och spännande produkter. Att arbetsgivaren anses vara en god referens för den framtida karriären är också viktigt. Dessa egenskaper förknippar många med Google, säger Sighsten Dahl, Employer Branding Specialist på Universum, i ett pressmeddelande. 

Näst efter Google dominerar de svenska storföretagen rankingarna. IKEA, H&M, Sweco, Vovlo Cars och Skanska kniper topplaceringar i jakten på talangerna.
– Svenska företag upplevs som trygga och stabila, och erbjuder ofta en arbetsmiljö där medarbetarna respekteras och själva kan vara med och påverka. En arbetsgivare som kommer starkt i år är Volvo Cars som erbjuder en innovativ arbetsplats i kombination med stabilitet och trygghet, kommenterar Sighsten Dahl.

Bland ekonomistudenterna kniper H&M och IKEA plats två och tre på rankingen efter Google.
Data/it-studenterna rankar även de inte helt oväntat Google som sin drömarbetsgivare, följt av Spotify och Microsoft.
Även bland civilingenjörsstudenterna toppar Google rankingen, medan Volvo Cars och Sweco återfinns på plats två och tre.

Några som har svårare att attrahera studenterna de traditionella industriföretagen som tappar på rankingen.
Fordonsindustrin och spelutvecklarna är årets stora vinnare i FöretagsBarometern. Att fordonsindustrin blivit bättre på att lyfta fram innovation kan vara en av faktorerna till ökningen.
Även spelutvecklarna är allt mer attraktiva även om de har fortsatt svårt att attrahera kvinnor till industrin.

Topp 10 FöretagsBarometern 2016:

Civilingenjörer:
1. 
Google
2. Volvo Cars
3. Sweco
4. ÅF
5. Spotify
6. Saab
7. IKEA
8. Volvo Group 
9. Microsoft
10. ABB

Högskoleingenjörer:
1. 
IKEA
2. Volvo Cars
3. Skanska
4. Google
5. Volvo Group
6. Sweco
7. PEAB
8. NCC
9. Saab
10. ÅF