Nyheter

Hav och självstädande hus i topp

Drömhemmet för de flesta är ett hus i skärgården med utsikt över havet. Foto: Pixabay

Ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt och som städar och dammar sig självt – där har ni svenskarnas drömbostad.

Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Trendrapporten 2016.

Trendrapporten visar nästan hälften av svenskarna vill byta bostad och då är det ett hus vid havet, en funkisvilla med altan och stor trädgård samt en röd stuga i skogen med öppen spis som är drömboenden. 28 procent av de tillfrågade vill bo vid havet, de andra två alternativen valdes av 18 respektive 13 procent.

Den främsta orsaken till att många vill flytta är att storleken på deras nuvarande bostad inte längre passar, vilket 30 procent uppger.

I framtiden tror Svenskarna att vi kommer att bo på en betydligt mindre yta än i dag. Var fjärde person svarar att kollektiva boenden, där man delar kök och badrum, kommer bli allt vanligare.
84 procent av svenskarna kan tänka sig att förändra sitt hem för att det ska bli mer miljövänligt. Några av de förändringar som man kan tänka sig att göra är att byta till lågenergilampor eller isolera. De allra flesta, 57 procent, uppger däremot att de främst vill installera solceller.

Trots att många svenskar vill värna om miljön är det en del som inte har möjlighet att göra de förändringar som krävs. Den främsta orsaken är att många anser att det är för dyrt med klimatsmarta lösningar. Det svarar 36 procent.
15 procent erkänner att det är lathet som gör att de inte förändrar saker i hemmet för miljöns skull.

Högst på önskelistan när det handlar om tekniska funktioner i framtiden står ett hem som städar och dammar sig självt, 60 procent önskade det. Andra önskemål är en tvättstuga som tvättar, stryker och vikar kläderna automatiskt (36 procent), bevattningssystem för trädgård och krukväxter (27), mäta energiförbrukning (25) och styra och övervaka temperatur och fukt via mobilen (25).

En del av de önskningarna känns realistiska, medan längre ner finns saker som att byta färger på golv, väggar och tak med en knapptryckning (13) och byta planlösning med ett knapptryck (9).
När det handlar om renovering och inredning är vardagsrummet (23) det rum där man kommer att lägga mest pengar på framöver. 16 procent svarade köket och 12 procent sovrummet. 

Trendrapporten 2016 är baserad på en undersökning av TNS Sifo som genomförts på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen gjordes under april 2016 i form av en webbenkät. Totalt har 2 500 personer i Sverige mellan 18-74 år deltagit i studien.
Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Fakta: Siffror från undersökningen

36 % tycker att det är för dyrt att göra sitt hem mera klimatsmart.
46 % vill byta bostad.
64% vill ha natur och grönområden i närheten av sitt hem.
6 % vill helst bo i en modern lyxsvit högst upp i en skyskrapa.
17 % skulle helst ha inrett ett arbetsrum/kontor om man haft ett rum över.

Källa: Trendrapporten 2016