Nyheter

Häver kontrakt med entreprenör

Vasabron över Vallgraven i centrala Göteborg. Foto: Trafikkontoret Göteborg stad.


Entreprenören för projekt Vasabron i Göteborg fortsätter att varsla om förseningar. Enligt deras senaste tidplan försenas reparationen av bron med tio månader, till slutet av februari 2019. 


Trafikkontoret väljer därmed att häva kontraktet. 

– Vi behöver ta kontroll över situationen och se till att få bron klar, säger Susanne Hultgren avdelningschef på trafikkontoret.

Den 110 år gamla Vasabron mellan Grönsakstorget och Kungsparken i centrala Göteborg ska bytas ut. Arbetet inleddes i juni 2017. Bron skulle varit klar till sommaren 2018, enligt ursprungsplanen, men projektet har försenats.

När Implenia, som är entreprenörer, i november förra året varslade om förseningar för projekt Vasabron startade diskussioner för att minimera förseningen av projektet. Fyra månader senare har entreprenören inte kunnat presentera en acceptabel tids- och handlingsplan, enligt Trafikkontoret, som därför tar det drastiska beslutet att häva kontraktet, enligt ett pressmeddelande från Göteborg stad.

– Vi beklagar att det har blivit så här men när en leverans inte fungerar måste vi agera för att säkerställa att projektet blir klart, säger Susanne Hultgren.

Nu ligger fokus på att få klar Vasabron så fort som möjligt. Trafikkontoret kommer omgående, förmodligen redan under nästa vecka,  att gå ut med en ny upphandling. Arbetet på byggarbetsplatsen står stilla, och till dess att en ny entreprenör är på plats kommer Trafikkontoret ta över ansvaret och se till att arbetsområdet säkras. 

Om Vasabron

  • Sveriges mest bevarade jugendbro och en av Göteborgs paradbroar.
  • Byggdes 1906-1907 
  • Ritades av göteborgsarkitekten Yngve Rasmussen – som även ritat Vasakyrkan i Göteborg.
  • Har förändrats och förstärkts vid flera tillfällen under åren för att klara den tunga trafiken.
  • Rekonstrueras nu med målet att återskapa så mycket som möjligt av brons utseende. 
  • Den nya bron kommer att bli något bredare och klara tyngre transporter. 

Källa: Trafikkontoret Göteborg