Nyheter

”Heidelberg måste hjälpa Cementa”

Tomasz Borowiec, vd för Schwenk Sverige. Foto: Schwenk

– Förhoppningsvis hjälper Heidelberg Group, som Cementa ingår i, till att lösa en eventuell cementbrist.
Det säger Tomasz Borowiec, vd för Schwenk Sverige AB, som importerar cement till Sverige.

Schwenk Sverige erbjuder den svenska marknaden cement för alla typer av betongkonstruktioner samt betongprodukter, och distribuerar via sina fyra cementdepåer runt om i landet. Schwenk står idag för cirka 15 procent av den svenska marknaden.

När oron för cementbrist ökat i byggbranschen genom att Cementas kalkbrytning i Slite hotas av nedläggning i höst har många aktörer vänt sig till Schwenk.

– Vi har fått väldigt många förfrågningar, och vi har inte hunnit hantera alla. Vi håller på med en kartläggning och först i andra halvan av augusti vet vi vilka vi kan hjälpa, säger vd Tomasz Borowiec.

– Vi tittar på möjligheten att öka våra volymer, men kan inte räkna med någon stor ökning då alla våra fabriker redan går för fullt. Dessutom är det en väldigt kort omställningstid. Men får vi cement över tar vi in den till Sverige.

Tomasz Borowiec tror att Heidelberg Group hittar en lösning om Slite måste stänga i höst.

– De är dominerande cementleverantör i Sverige vilket också medför att de har ett stort ansvar. Heidelberg måste sköta sina åtaganden gentemot sina kunder.

En nedstängning av Slite med efterföljande cementbrist skulle inte gynna Schwenk.

– Blir det ett långvarigt byggstopp så kommer det att påverka oss också, säger Tomasz Borowiec.

Han hoppas dock att branschen slipper hamna i den situationen.

– Det här är en tråkig historia, men jag hoppas att vi slipper cementbrist i höst. Det kanske blir lite hack i maskineriet, men jag hoppas att det slutar positivt.

FAKTA Schwenk Sverige AB

  • Är ett helägt dotterbolag till det tyska moderbolaget Schwenk Material Group.
  • Står för ca 15 procent av cementimporten till Sverige.
  • Är ett av de ledande bolagen i Europa inom tillverkning av cement, betong, sand, grus och betongpumpar, med koncentration i Tyskland.
  • Idag har Schwenk kalkbrytning och cementtillverkning i Lettland och Tyskland. Produktionen av cement till Sverige sker vid fabriker i Brocēni och Bernburg.
  • Depåerna i Sverige finns i Västerås, Landskrona, Surte och Halmstad.
  • Källa: Schwenk Sverige