Nyheter

Hellre bageri än förskola

Att bo granne med ett bageri är mångas önskan. Foto: Marie Bergström.

Personer som ska köpa en bostadsrätt vill gärna att husets bottenvåning används till serviceverksamhet.

Bageri, kafé eller matbutik står högst upp på önskelistan. Däremot vill de inte ha drinkar eller förskolebarn.

Det är Skanska som undersökt boendemiljö och vad personer som är intresserade av att köpa en bostadsrätt helst ser att husets bottenvåning används till. Helst vill bostadsrättsköparna ha någon form av serviceverksamhet där.

Doften av nybakat bröd, ett mysigt ställe att dricka kaffe på och närhet till en matvarubutik lockar mest.

– Många drömmer om att kunna köpa rykande färskt bröd på morgonen direkt i huset. Vi vet också att det är ett stort plus när man köper bostad att matbutik och annan service finns i boendeområdet. När vi bygger nya bostäder försöker vi alltid att tillgodose de behov som finns och skapa en trivsam omgivning. I Skanskas nyproduktionsprojekt ”Snöflingan” har vi exempelvis både ett gym och en närbutik på bottenvåningen, säger Ilona Hobor, ansvarig för konsumentinsikt på Skanska.

Samtidigt som man gärna önskar sig ett trevligt ställe att fika på så är det betydligt färre som uppskattar att ha en bar eller pub längst ned i huset. Mer än sex av tio uppger att en bar eller en pub är verksamheter som de inte vill ha på bottenvåningen. Mindre populärt är också Systembolaget följt av förskola/skola och restaurang.

Däremot är de senare verksamheter man gärna vill ha i sitt närområde även om man inte vill ha dem i det egna huset. En av fyra uppger till exempel att man vill ha en restaurang i närområdet och en av fem tillfrågade vill ha förskola eller skola i närområdet.
Gym eller idrottslokal hamnar på sjätte plats över vad man vill ha i huset och på andra plats över vad man vill ha i området.

– Vår utmaning är att tillgodose de behov och önskemål som finns, säger Ilona Hobor.

Hela 45 procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att de helst ser att bottenvåningen i bostadshuset nyttjas som lokaler för serviceinrättningar eller företag. Var fjärde, 26 procent, anser i stället att nedersta våningen bör användas till bostäder.

Undersökningen är genomförd i december 2013 via Skanskas Bopanel och bland intressenter. Totalt har 2003 personer besvarat undersökningen.

Anna Sjöström

Topplista – Serviceverksamheter man helst vill ha på bottenvåningen:

1. Bageri 47 %
2. Matbutik 37 %
3. Kafé 37 %
4. Jouröppen butik/närlivs 27 %
5. Apotek 26 %

Topplista – Serviceverksamheter man inte kan tänka sig på bottenvåningen:

1. Pub/bar 63 %
2. Systembolag 54 %
3. Förskola/skola 40 %
4. Restaurang 38 %
5. Vårdcentral 20 %