Nyheter

Helpman tror på uppsving

Efterfrågan på hyrd arbetskraft kommer att öka inom kort. Det tror Per Eriksson, vd på Helpman. Han menar att byggbolagen sagt upp för mycket folk.

Byggkrisen har även drabbat bolag som hyr ut snickare, betongare och mark- och anläggningsarbetare. Helpman har gått från att ha haft 120 kontrakterade byggnadsarbetare till 70. Men Per Eriksson tror att det vänder snart.

Skälet är att signalerna från hans kunder, stora byggbolag, är att de varslat för många byggjobbare. De räknar på jobb men har egentligen inte anställda för att ta jobben.

— Jag tror vi får ett uppsving inom några veckor. Då tror jag ordrarna börjar komma in igen. I slutet av året tror jag vi ligger på 120 anställda igen, säger Per Eriksson.

Han drar paralleller till nedgången 2003. När det vände den gången vände sig byggbolagen i början till Helpman.
— Innan de vet om det verkligen vänder hyr de hellre in folk än anställer, säger Per Eriksson.

Per Eriksson tror också att Helpman kommer att gynnas av den norska regeringens krispaket till byggbranschen. Under 2008 startade Helpman ett samarbete med norska Mästerjobb. Som mest hyrde Helpman ut 10 arbetare till Norge förra året. Nu är det bara ett fåtal.

— Vi tror att vi kommer att ha ett 20—tal personer i Norge före sommaren och sedan kommer det att öka, säger Per Eriksson.