Nyheter

Helsingborg får grönt köpcentrum

Nu drar bygget av ett miljöprofilerat köpcentrum igång i Helsingborg. Danska fastighetsjätten Sjaelsö satsar på att bygga mer miljöklassat i framtiden.

På fredag tas det första officiella spadtaget i bygget av det nya handelsområdet vid Landskronavägen i Helsingborg, vilket ska rymma nya lokaler för matkedjan Coop. Det är det första Green Buildning-klassade byggprojektet för fastighetsföretaget Sjaelsö.

—Det här kommer att bli startskottet för fler Green Buildning-projekt i framtiden för oss. Vi har satt som kortsiktigt mål att 30 procent av våra kommande projekt ska klara Green Buildning-kraven. På sikt ska det bli ännu fler, säger Knud Lauridsen på Sjaelsö Sverige.

För att klara EU-klassningen Green Buildning måste energiförbrukningen i byggnaden vara 25 procent lägre än Boverkets byggregler.

—Det ligger i tiden. Kunderna är miljömedvetna och vill dessutom få ner energiförbrukningen och kostnaderna så mycket som möjligt, säger Knud Lauridsen.

I praktiken har projektet redan pågått en tid, då Sjaelsö rivit den gamla fastigheten som stod på platsen. I den nya fastigheten som rymmer 10 000 kvadratmeter kommer Coop att husera på större delen av ytan, 9 000 kvadratmeter. De nya butikerna ska stå färdiga våren 2010.

Förutom att bygga miljöklassade byggnader kan fastighetsägare bli klassade som Green Building-partner på företagsnivå. Det innebär att 30 procent av företagets fastigheter inventeras och åtgärdas så att de klarar kraven.