Nyheter

Hemester-effekt på bostadsmarknaden

I juli noteras en uppgång för bostadsrättspriserna i centrala Stockholm. Foto: Fastighetsbyrån

Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i juli jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 2 procent. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit 1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 5 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 3 procent samtidigt som villapriserna stigit 7 procent, och fritidshus ökat med 9 procent. 

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För juli innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för maj-juli jämförs med motsvarande viktade medelvärde för april-juni. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med februari-april.
Stor-Malmö är den lokala marknad där priserna stigit mest den senaste månaden, + 4 %. I centrala Göteborg var ökningen + 2 % och i centrala Stockholm + 1 %.

– Det råder fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden, särskilt med tanke på att det är mitt i sommaren. Antal sålda bostadsrätter under juli uppgick till drygt 8.200 vilket är 27 procent fler än i juli 2019. Det såldes nästan 4.100 villor vilket är en ökning med 8 procent mot förra året, sade Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik.

– Corona har haft en tydlig effekt på bostadsmarknaden i sommar och något förvånande har det lett till fler försäljningar och stigande priser. Att fler spenderat semestern hemma har gjort att gjort att både säljare och köpare varit mer aktiva än vanligt. Vår känsla är också att viljan att flytta ökat kopplat till att många spenderar mer tid hemma, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har samma bild av sommarens bostadsmarknad:

– Bostadsmarknaden har varit rekordstark i sommar. I hela landet ökade antalet bostadsaffärer med cirka 20 procent i juli jämfört med samma månad förra året. För vår del ökade antalet försäljningar ännu mer, med hela 25 procent. Folk avvaktade med sina bostadsaffärer under våren och många nu varit hemma och kunnat ägna sommaren åt att köpa bostad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Nyhetsbyrån Direkt/Byggvärlden