Nyheter

Hett med logistikfastigheter

Melker Hemgren är platschef vid Logistic Contractors bygge av lagerlokalen i Brunna.

Logistikbranschen är het och det är e-handeln som driver på utvecklingen. Både för traditionella och nya aktörer.
– Den nya e-handeln har gjort att investerarna fått upp ögonen för logistikbranschen. Det driver på utvecklingen för alla logistikfastigheter, säger Fredrik Jagersjö på Logistic Contractor.

I industriområdet Brunna, utanför Upplands Bro, ligger logistikanläggningarnas stora plåtlador på rad och fler ska det bli. Här pågår flera nya byggprojekt i olika stadier. Grävmaskiner, lastbilar och dumprar fyller området med en febril aktivitet. På en av tomterna är Logistic Contractor i full färd med att färdigställa en ny logistikanläggning för ICA:s räkning.

– Vi har fullt upp och det är en kort tidsplan. Vi satte spaden i marken i oktober i höstas och allt ska vara klart i början av maj i år så det är full fart som gäller, säger Melker Hemgren, platschef på bygget.

Det kommer bli ett kyllager på cirka 7400 kvadratmeter, varav 750 kvadratmeter kontor. Väggar och det mesta av taket är redan på plats. På utsidan ser den nya fastigheten ut som en fyrkantig plåtlåda. Precis som de flesta andra logistikanläggningar i området. I Brunna har bland annat aktörer som Zalando, Svenskt Kosttillskott och Carglass stora lager.

Tidigare var logistikfastigheter inte den hetaste branschen för investerare men i och med e-handelns intåg har intresset ökat markant, enligt Fredrik Jagersjö som är affärsutvecklingschef på Logistic Contractor.

– Idag drivs utvecklingen på från två håll. Användarna behöver nya logistikfastigheter för att möta e-handelns behov. Och tack vare e-handeln har investerarna fått upp ögonen för logistikfastigheter. Det är något som påverkar den enskilda personen och har gjort hela branschen mer begriplig och hetare, säger han.

Det förändrade kundbeteendet berör inte bara rena e-handelsaktörer. Även mer traditionella företag anpassar sig till de nya förutsättningarna. Det handlar inte längre om att skicka en pall till en butik utan man vill kunna leverera paket direkt till slutkund.

– Vi har sett en positiv utveckling för logistikfastigheter under flera år och det är inte en tillfällig topp. Vi diskuterar projekt som ligger ett eller två år fram i tiden och ser ingen avmattning, fortsätter han.

Hälften av Logistic Contractors projekt är egenutvecklade fastigheter som hyrs ut till kunden under själva byggprocessen. När anläggningen är klar säljs den till en fastighetsinvesterare som tar över förvaltningen av fastigheten.

– Intresset från investerarna gör också att vi får bättre förutsättningar i våra utvecklingsprojekt.  Vi kan erbjuda lägre hyror och det blir lättare att genomföra affären. Även det är en positiv effekt som vi ser av den ökade e-handeln, säger Fredrik Jagersjö.

Ett annat stort projekt som Logistic Contractor är involverade i är e-handelsföretaget Nellys nya logistikanläggning i Borås. Tidigare har man även byggt nya fastigheter åt Lyko i Vansbro och Nordic Nest i Kalmar.

Den nya fastigheten som man bygger i Brunna är inte direkt kopplad till e-handeln. Det ska bli ett kyllager för frukt och andra färskvaror och det är bråda dagar för att få allt klart till inflyttningen. Golvet ska gjutas, väggarna till kontorsutrymmena ska uppföras och alla tekniska installationer ska komma på plats.

– Det är många underleverantörer som ska in i projektet. Det gäller att ha en bra dialog med alla inblandade och vara snabb med problemlösningar. Om alla kör sitt race blir det problem. Vi kommer hinna men det gäller att kunna ta snabba beslut och fokusera på problemlösning, säger Melker Hemgren.

Vi går upp för byggnadsställningarna till taket på den nya logistikfastigheten. Det återstår bara ett litet hörn där isoleringen och tjärpappen ska läggas på plats. Uppe från taket har vi en bra utsikt över området i Brunna och några hundra meter från det nya kyllagret är ICA involverade i ett annat projekt.

En ny logistikanläggning håller på att uppföras på en tomt där det tidigare låg en golfbana. Det ska bli ett automatiserat plocklager för hemleverans av matkassar till privatkunder. Ett tydligt exempel på e-handelns påverkan på både handeln och logistikbranschen.

Av: Samuel Karlsson