Nyheter

Historiskt bygge i Borgholm

Första spadtaget för det nya hyreshuset med Jonathan Warsén, Hjältevadshus, Staffan Larsson (c), Ilko Corkovic (s) kommunalråd, samt Sara Kånåhols (v). Foto: Borgholms Kommun

För första gången på över 30 år bygger Borgholms kommun nya hyresrätter i egen regi. Den styrande koalitionen med Socialdemokraterna, Centern och Vänstern siktar på att fortsätta på den inslagna linjen.
– Det här är bara början, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Det första spadtaget för det historiska bygget togs nyligen i det lilla samhället Rälla söder om Borgholm. Det kommer att ha tio lägenheter totalt. Två stycken trerumslägenheter, sex stycken tvårumslägenheter och två stycken enrumslägenheter. Hyrorna kommer att ligga på mellan 3000 och 8000 kronor i månaden.

– Det här är ett viktigt steg för att gynna utvecklingen i Borgholms kommun. Vill vi att våra ungdomar ska bo kvar och ska vi ha ett underlag för våra skolor måste det finns bostäder som de har råd med, säger Ilko Corkovic

Intresset för de nya hyresrätterna är stort. 20 intresseanmälningar har redan kommit in till bostäderna. Det finns planer på att bygga ytterligare ett hyreshus i Rälla och även ett i Löttorp. Hyreshusen byggs efter att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har genomfört en nationell upphandling, vilket innebär att kommuner kan bygga nya hyresbostäder till en fastställd kostnad. Borgholms kommun har dessutom fått ett statligt investeringsstöd, vilket fått ner byggkostnaden ytterligare.

– Det är tre framgångsfaktorer som gjort det möjligt att genomföra det här bygget. Det är den politiska enigheten mellan de styrande partierna, investeringsstödet och den nationella upphandlingen som gjorts genom SKL. Utan investeringsstödet hade vi inte haft råd att genomföra bygget och utan upphandlingen från SKL hade vi inte kunnat ge oss in i projektet. En liten kommun som Borgholm har svårt att genomföra en sådan här upphandling på egen hand, fortsätter han. 

Hyreshuset i Rälla byggs i ett naturskönt område med närhet till både skola, mataffär och pendlingsmöjligheter till Kalmar.

– Vi ville bygga ett hyreshus här i Rälla för att samhället ska vara attraktiv. Ett hyreshus här kommer ge området en vitamininjektion och förhoppningsvis fler barn till skolan i Rälla, säger han.

Flera projekt med byggen av både hyresrätter och bostadsrätter är planerade i centrala Borgholm men med privata byggherrar. Här styr kommunledningen utbudet genom sin utdelning av markreservation.

Bland annat planeras ett seniorboende med flera lägenheter som ska ägas genom ett kooperativ. 

– Det är viktigt att vi jobbar med flera alternativ för att utveckla bostadsmarknaden i kommunen. Det är en helt avgörande fråga om glesbygden ska kunna utvecklas, avslutar Ilko Corkovic.

Hyreshuset i Rälla byggs av Hjältevadshus i Hultsfred och levereras i klara moduler som sätts ihop på plats. Hjältevadshus beräknar att huskropparna ska levereras veckan 14-16.

Av: Samuel Karlsson