Nyheter

Hobbit-hus byggs på Muskö

Snart kan du bo som Frodo, Bilbo eller någon av de andra hobbitarna i Sagan om ringen. På Muskö, söder om Stockholm, ska det nämligen byggas en ekoby i hobbitstil med både bostadshus och pub.

Sagan om de annorlunda husen började i Wales för cirka tio år sedan, då britten Simon Dale och hans fru behövde någonstans att bo och bestämde sig för att bygga sitt eget hus.

Till bygget användes material som fanns i omgivningen och huset byggdes med stor hänsyn till miljön. När det stod klart fick Simon höra att folk tyckte att hans naturhus såg ut som ett hobbithus.

Efter det första huset har Simon varit inblandad i ungefär 20 liknande projekt och tillsammans med fastighetsutvecklingsföretaget Drömgården planerar han nu för Sveriges första hobbithus. De ska byggas på Muskö, cirka 50 minuter söder om Stockholm, och ska säljas som andelshus som fem ägare kommer att dela på.

Om allt går enligt planen kan det första hobbithuset stå klart till sommaren 2014. Dock är det inget krav att man måste vara en hobbit för att teckna en andel, utan det är öppet för vem som helst.

En andel kommer att kosta cirka 400 000 kronor och då får man bo som Bilbo under tio veckor per år.
Förutom bostadshusen planeras också för andra byggnader, bland annat en pub.

Anna Sjöström
[email protected]