Nyheter

Hockeyliraren som blev byggmästare

Han är känd som den som fick ett hockeylag på dekis att nå elitnivå. Nu satsar han på att bygga World Trade Centers i två städer. För Anders Öman verkar ingenting vara omöjligt.

Vid Värendsvallen i Växjö pågår bygget av två nya ishallar, en för träning och en för tävling. Träningshallen har redan fått tak och väggar. Inuti läggs markisolering och armering på plats.

Anders Öman hälsas med glada miner i byggboden. Han är ordförande för det lokala hockeylaget Växjö Lakers och därmed byggherre för hallbygget.

Han är också mannen som lyckades vända utvecklingen för Växjös hockeylag. Från att ha varit ett sömnigt divison 3-lag, bildat efter att den tidigare lokala hockeyklubben hade gått i konkurs, är Växjö Lakers i dag ett topplag i allsvenskan med publiksiffror på uppemot 4 000 per match.

Och allting började med ett vanligt fyllegnäll 1998.

Oberörd av den kalla höstvinden går Anders Öman runt på byggarbetsplatsen och pratar med byggnadsarbetare och platschef. Han pekar ut var tävlingsarenan ska stå och var man gräver ut för parkeringsgarage.

Anders Öman är inte ovan vid att besöka byggarbetsplatser. Han driver flera egna företag i byggbranschen och ett av dem, bostadsbolaget Kärnhem, planerar för femmiljardsprojektet att bygga World Trade Centers i Växjö och Karlskrona.

Tanken är att uppföra bostäder, kommersiella lokaler och ett World Trade Center med 14 våningar vid järnvägsstationerna i städerna. Idén kläcktes när Anders Öman såg en World Trade Center-monter på en mässa i Cannes. Han hade länge tyckt att stationsområdet i Växjö borde kunna utvecklas till något bättre.

— Det är ett fult, stort och tråkigt område. Det känns inte stadsmässigt. Man skulle kunna mötas av något mycket bättre när man kommer från järnvägen, säger Anders Öman.

Exakt hur området runt stationen i Växjö ska se ut är inte klart än. Kärnhem har gett tre arkitektbyråer i uppdrag att lämna förslag på utformning.

Om ett år räknar Anders Öman med att försäljning av bostäder och lokalytor kan börja. Ett år senare hoppas han att spaden kan sättas i jorden.

— Jag är säker på att det kommer att bli av. Det är ett för bra läge för att inte bygga på. Det är Växjös bästa läge, säger han.

Anders Ömans karriär som egenföretagare började när han blev arg på sin arbetsgivare. 29 år gammal hade

han en chefsposition på ett företag i

installationsbranschen. När han upptäckte att två miljoner kronor hade förts över från hans ansvarsområde till ett annat, valde han att gå.

— Jag gillade inte att inte ha koll på läget. Jag tycker fortfarande att företaget gjorde fel, men jag kanske inte hade tagit det lika hårt i dag, säger han.

Då startade han företaget Öman Klimatteknik, som senare växte och avknoppades till dagens Ömangrupp, med fokus på energioptimering och installationsservice. 2003 drog han i gång bostadsbyggbolaget Kärnhem tillsammans med gymnasiekompisen Peter Carlsson.

— Vi sa att det måste gå att göra nåt på bygg- och fastighetsmarknaden. Vi var rätt säkra på att vi kunde sänka kostnaderna jämfört med Skanska och de andra byggbolagen, berättar Anders Öman.

Och man har nu sänkt totalkostnaderna med mellan 10 och 15 procent genom standardiserade lösningar.

— Vi vet hur stomme, fönster och kök ska se ut. Det gör att det går väldigt snabbt från det att vi har ett markområde till att vi kan börja sälja. Vi har kortat hela ledtiden med sex månader, och det är mycket pengar som går bort under sex månader, säger Anders Öman.

Men hur var det nu med det där fyllegnället? Jo, när Anders Öman hade 35-årsfest pratade han om hur synd det var att hockeyn i stan var så dålig.

Och där hade det kunnat stanna, om inte en kompis som var med på festen hade ringt några dagar senare. Kompisen satt med i valberedningen i Växjö Lakers och tyckte att Anders Öman skulle gå med i styrelsen, eftersom han ju hade en del synpunkter.

— Jag har själv spelat hockey, så jag sa att det är klart att jag ställer upp. Och jag skulle ju bara bli ledamot, berättar Anders Öman.

Men så blev det inte. Några veckor före årsmötet ringde den tilltänkta styrelseordföranden Hans Simonsson och frågade om Anders Öman i stället kunde bli ordförande. ”Ordförande är ju ungefär som att vara ledamot”, tänkte Anders Öman och tackade ja.

Men efter årsmötet var han chockad. Han undrade vad han hade gett sig in i.

— Det var väldigt litet, vi omsatte 760 000 om året, och det fanns ingen vision om något annat, berättar han.

Anders Öman hade svårt att sova och åkte till kontoret i stället. Mellan 01.30 och 06.00 satt han och funderade på Växjö Lakers framtid. På styrelsemötet 06.00 presenterade han tio punkter för hur hockeyn i Växjö skulle växa. Punkterna handlade bland annat om ett hockeygymnasium, en ytterligare träningsrink och ett A-lag i allsvenskan.

— Jag sa att antingen satsar vi eller så förvaltar vi det vi har. Vi bestämde oss för att göra ett försök, säger Anders Öman.

Med hjälp av marknadsföring, kringarrangemang och köp av bättre spelare ökade publiktillströmningen.

— Vårt koncept är inte så annorlunda jämfört med det man har i elitserien. Det måste vara trevligare att gå på matcherna. Man måste kunna höra vad speakern säger, så vi började med att se till att ljudanläggningen fungerade, och så hade vi lite fyrverkerier, men inte alls lika mycket som i NHL, säger Anders Öman.

Efter fyra år hade Växjö Lakers gått upp i allsvenskan och allt på Anders Ömans tiopunktslista var genomfört. Då lämnade han styrelsen.

Men efter några år fick klubben ekonomiska problem, så Anders Öman återvände till ordförandeposten. Han genomförde en bolagisering av elitlaget och köpte, liksom en styrelsekollega, delägarskap i bolaget för en miljon kronor.

— När man har varit med och byggt upp något vill man inte bara att det ska försvinna. Och jag känner väldigt mycket för klubben, säger han.

När Anders Öman lämnar bygget vid Värendsvallen är det med ett leende på läpparna.

— Jag känner ren och skär glädje för alla i klubben. Vi har haft fruktansvärt dåligt med träningstider. Det här är framför allt viktigt för ungdomsverksamheten, den har gått på knäna, säger han.

Anders Öman

Bor: Mitt i Växjö, i en lägenhet i egen fastighet.

Familj: Hustrun Jessica, tre döttrar: Mathilda, Amanda och Linnea samt hunden Rune.

Utbildning: Fyraårig teknisk gymnasielinje.

Fritidsintressen: — Jag tränar på gym, promenerar fyra—fem mil i veckan, och gillar enduro, segling och golf. Och så kör jag långloppsracing med fem andra killar.

Hur skulle du beskriva dig själv?

— Jag är optimist när det gäller det mesta.

Vad är ditt drömbygge?

— När jag har gjort World Trade Center kan jag börja drömma. Just nu känns det som att jag har tillräckligt att bita i. Nu är det dags att sluta drömma och se till att det blir.

Varför lyckades just du med hockeylaget Växjö Lakers och företagen?

— Det skulle kunna vara någon annan, det är bara tillfälligheter. Man måste våga fokusera på att göra saker på ett vettigt sätt, då kommer folk att gilla det. Det är sunt bondförnuft egentligen.