Nyheter

Hög chef dömd till samhällstjänst

Den före detta Skanskachefen hade just börjat på ett toppjobb på huvudkontoret när misstankarna om bedrägeri dök upp. Nu är han dömd för att ha låtit Skanska betala hans dotters villarenovering.

Den före detta chefen vill inte prata när Byggvärlden ringer.
— Det har jag ingen kommentar på, säger han.

Mannen arbetade i 15 år på en högt uppsatt tjänst inom Skanska i Växjö. Han hade också förtroendeuppdrag i det lokala idrottslivet.

Rättegången i Växjö tingsrätt kretsade kring fem fakturor. I ett av fallen ogillades åtalet, men i de övriga fyra fallen fälldes mannen. Tingsrätten menar att mannen har låtit Skanska betala cirka 300 000 kronor till dotterns villarenovering.

Straffet blev villkorlig dom och samhällstjänst i 225 timmar. Men minimistraffet för grovt bedrägeri är egentligen fängelse i sex månader. Rätten skriver i domen att om fängelse i stället hade valts som påföljd hade åtta månader dömts ut.

När Skanska konfronterade mannen med misstankarna betalade han tillbaka pengarna. Under rättegången förnekade mannen brott och hävdade att det i flera fall handlade om förfakturering av arbete som skulle utföras senare.

Skanskachefen och hans advokat har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen.
— Domstolen har inte beaktat att två leverantörer vidgick att de hade en arbetsskuld till motsidan, det tycker jag är ganska märkligt, säger advokat Göran Björlin.