Nyheter

Högkonjunktur för 800 byggare

Det är kris och lågkonjunktur i byggbranschen. Men i Aitikgruvan utanför Gällivare är det högkonjunktur. Här pågår en jättelik utbyggnad, som beräknas sysselsätta cirka 800 byggare.

Boliden satsar sex miljarder kronor på att fördubbla koppargruvans produktionskapacitet. Investeringen omfattar bland annat ett nytt anrikningsverk, ett nytt industriområde, anläggningar för krossar och infrakt samt vägar. Arbetet ska vara färdigt 2010.

Uppdragen har gått till bland andra Peab, Skanska, Kadesjös, WSP, Bergteamet och Ramirent.
— Arbetet är i full gång och fortskrider helt enligt plan. På byggsidan är kulmen passerad efter nyår och nu har man gått ner lite i bemanning, säger Hans Jönsson, Bolidens projektledare för utbyggnaden.

Just nu uppskattar han att cirka 200 byggnadsarbetare är sysselsatta med utbyggnaden i Aitik.
— Nu är vi inne i nästa fas som handlar om maskininstallationer.

Men totalt jobbar cirka 500 personer på expansionen, vilket till och med är fler än de 450 Bolidenanställda som vanligtvis arbetar i Aitikgruvan. Bemanningstoppen på expansionen väntas nås under hösten, när 800 beräknas vara i jobb samtidigt.

Boliden har märkt av ett ökat intresse för upphandlingarna efter finanskrisen. Känslan är att den ökade konkurrensen har pressat priserna.

— Och det är inga bekymmer att få tag i duktiga elektriker nu, säger Hans Jönsson.

Det är inte bara Gällivaretrakten som har glädje av de arbetstillfällen som Aitikgruvans expansion erbjuder.
— Det kommer folk från hela Norrbotten och det är många finska firmor här och jobbar, säger Hans Jönsson.

Och kanske kommer de goda tiderna att fortsätta i de norra delarna av landet.
— LKAB planerar nya projekt som startar upp när vi fasar ut. De har redan startat en del projekt, och planerar en ny huvudnivå i Kiruna och Malmberget. Det är här det är goda tider, säger Hans Jönsson.