Nyheter

Högskola bakom klimatsmart svartbygge

Högskolan i Borlänge blir först i Sverige att bygga klimatsmart med SSAB:s senaste fasadplåt ”Prelaq Energy”.

Betongpålarna till den nya maskinhallen är uppe. Nästa månad börjat SSAB Tunnplåt leverera plåten i två olika varianter: Prelaq Energy Interior till insidan av väggarna, Prelaq Energy Exterior till utsidan.

Tack vare att fasadplåten reflekterar solstrålar effektivare än annan fasadplåt har högskolan vågat satsa på en svart byggnad, med svarta väggpaneler på utsidan. Hade man använt vanliga paneler skulle solen ha gjort dem buckliga efter en tid. Eller också skulle limmet på innersidan ha smält på grund av värmelagringen.

Det som ger plåten dess reflekterande förmåga är färgen, som innehåller speciella pigment. En svart Prelaqplåt har en ”total solreflektans” på 0,22, enligt oberoende mätningar. En vanlig svart plåtfärg har värdet 0,05 — fem gånger sämre reflexionsegenskaper.

Plåten har i Sverige aldrig använts till annat än kompletteringar av redan befintliga byggnader — nya dörrar och andra upprustningsdetaljer.

— Men nu tror jag det lossnat för Prelaqmaterialet. Det passar mycket bra till exempelvis hockeyhallar som inte får bli alltför varma, till exempelvis nya hockeyhallar där man vill ha året-runt-is, olika livsmedelslager eller shoppingcenter, säger Roy Johansson, affärsområdeschef på SSAB Tunnplåt.

Ett stor holländskt byggföretag, Hardeman, har i ungefär år byggt olika lager- och industribyggnader med plåten från Dalarna.

Ett bygge som är på gång är den svenska paviljongen på Expo 2010 i Shanghai. Alla byggnaderna kommer att ramas in av Prelaqplåt — vars värmeavledande och energibesparande egenskaper får större genomslagskraft på sydkinesiska breddgrader än på nordeuropeiska.

Framförallt är det i varma och solrika länder – där luftkonditionering och andra kylanordningar är ett måste – som Prelaqplåten blir mest klimatsmart och kan sänka energiförbrukningen med uppemot 15 procent.

Plåten för invärtes bruk, Prelag Energy Interior, fungerar i princip på samma sätt som den yttre panelen. Den reflekterar värmen från människor, elapparater, maskiner och annat tillbaka in i byggnaden. Behovet av uppvärmning minskar.