Nyheter

Högst i världen – med hjälp från Lund

629 meter. Det är rekordet som Burj Dubai har kvar att slå. Tornet i Dubai är högst, alla kategorier, vilken dag som helst. <br></br> — Det svåraste har varit att få in material på rätt ställe i rätt tid, säger Bharat Bhola på Alfa Laval som l

Det sista världsrekordet för höga byggkonstruktioner är på väg till Dubai. Redan i juli 2007 blev Burj Dubai det högsta huset i världen. Då nådde man 509 meters höjd och passerade Taipei 101, Taiwans stolthet.

Hösten 2007 raderade tornbyggarna i Dubai bort CN Tower, Torontos tv-torn, från rekordlistan. Då blev tornet världens högsta byggnad.

Nu pumpas betongen ut på höjder strax över 610 meter. Det återstår bara veckor till dess att den 629 meter höga tv-masten KVLY i North Dakota i USA förlorar sitt rekord som världens högsta konstruktion.

Men rekorden blir inte officiella förrän tornet är klart, någon gång sommaren 2009 enligt de senaste uppgifterna. Då ska Burj Dubai vara någonstans mellan 700 och 900 meter högt.

— Det där är hemligt. De vill ha rekordet ett tag och vill inte avslöja höjden för att undvika att bli passerade av något annat torn allt för snart, säger Bharat Bhola, som är regionansvarig för Alfa Laval i Mellanöstern.

Alfa Laval har levererat värmeväxlare till tornets luftkonditionering. En nödvändig detalj i det heta Dubai.
— 70 procent av elförbrukningen i Förenade Arabemiraten går till luftkonditionering. Vi har levererat värmeväxlare till nästan alla tornen längs Shejk Sayed Road, berättar Bharat och pekar ner mot allén av höghus utmed den tolvfiliga genomfartsleden som ser allt mer myrstigsliknande ut ju högre bygghissen klättrar.

Plattvärmeväxlarna från Lund finns nu i källaren och på våning 42 och 73 i tornet. Det är avancerad utrustning som har ställt stora krav på Alfa Lavals utveckling av värmeväxlare. Trots begränsad storlek klarar den det höga tryck som blir resultatet av husets höjd.

— Men det svåraste har varit att få utrustningen på plats. Det är många som slåss om kranarna, säger Bharat Bhola.

Tornet är navet och blickpunkten i en helt ny stadsdel i Dubai, Downtown Dubai. Byggherre är Emaar, ett av de största fastighetsbolagen i emiraten.

Det mesta i stadsdelen är lika ofattbart enormt som tornet. Akvariet, till exempel, är 12 gånger 45 meter och har väggar som är 25 centimeter tjocka.

Bland de största utmaningarna för tornbyggarna är vinden. Det är blåsigt på toppen och kranarna tvingas till allt tätare pauser. Bygget har också dragits in i det växande missnöjet bland Dubais underbetalda gästarbetare. Flera strejker har stoppat produktionen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har kritiserat Emiraten för de villkor som gästarbetarna tvingas arbeta och leva under. De styrandes senaste svar var att i februari i år döma 45 protesterande gästarbetare till långa fängelsestraff.

Men trots problemen är det med stolthet Bharat Bhola visar den hisnande utsikten från våning 95. Det är så högt han får komma. Emaars biträdande projektchef, Greg Sang, har varit högre upp. Men dit släpper han ingen obehörig. I stället beskriver han känslan.

— Det är spännande, det känns att man skapar historia, säger han.

Illustration: Ingemar Franzén

Durj Dubai

Byggherre: Emaar

Entreprenör:Koranska Samsung.

Arkitekt:Adrian Smith, Skidmore, Owings and Merill.

Plats:Downtown Dubai, Förenade Arabemiraten.

Tornet kommer att svaja, som mest 1,5 meter i toppen. Stabiliserar gör den tunga betongkonstruktionen och formen, ett Y vars vingar minskar i spiralform mot toppen.

I bottenfinns 200 friktionspålar, var och en 1,5 meter tjock, ner till 50 meters djup i kalkhaltig sandsten.

Bottenplattan är 3,7 meter tjock. På den finns två våningsplan under jord.

Betongenväger lika mycket som 100 000 elefanter. Den pumpas upp med hjälp av fyra pumpar, en i kärnan (hisschakten) och en i var och en av Y-vingarna.

Doka klätterform används både i kärnan och på vingarna.

Glasfasaden ska tvättas manuellt när huset är klart.