Nyheter

Högsta utbudet av bostadsrätter sedan 2014

Bild: Utbud bostadsrätter.
Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet var i mars på den högsta nivån en marsmånad sedan åtminstone 2014.

Det visar statistik från Hemnet.

– Utbudet av bostadsrätter stiger 9 procent på årsbasis och utbudet är det högsta sedan 2014. Förklaringen till det höga utbudet verkar inte vara att det kommer ut ovanligt många nya bostäder på marknaden utan snarare en ökad tröghet jämfört med tidigare år. Bostäderna ligger kvar längre, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterar att utbudet är särskilt högt i Stockholms län och än mer så i Stockholms innerstad. I Sverige ökade utbudet av bostadsrätter med 9 procent i årstakt i mars och i Stockholms län med 11 procent.

– Utbudet brukar dessutom byggas på under våren och får vi en normal utveckling kommer vi att ha all time high för utbudet i maj, alltså en ny rekordnivå för alla månader, säger Staffan Tell.

Även utbudet av villor ökade, +8 procent i årstakt, och är på den högsta nivån sedan 2015. I Stockholms län ökade villautbudet med 5 procent.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad föregående år mest rättvisande.

Nyhetsbyrån Direkt